Међународни дан медицинских сестара - 12.05.2020.године

medjunarodni dan medicinskih sestara 2020Међународни дан медицинских сестара обележава се у целом свету сваке године 12-тог маја, у спомен на рођење Флоренс Најтингел, британске медицинске сестре, зачетнице модерног сестринства као признате професије. Ова година је посебна јер је 2020.–ту годину Светска здравствена организација прогласила годином медицинских сестра и бабица света.

Ове године обележавамо и 200-ти рођендан Флоренс Најтингел.

Неопходно је да медицинске сестре ближе упознају јавност са својом професијом и на који начин дају допринос светском здрављу у систему здравствене заштите. Здравствена нега је поље деловања медицинских сестара и кључ за постизање Циљева одрживог развоја (УН). Медицинске сестре су добро обучене и едуковане за пружање квалитетне неге , очување и унапређење здравља као и психосоцијалну подршку пацијентима. Оне представљају главну спону између лекара и пацијената. Раде тежак и одговоран посао са љубаву и ентузијазмом.

Сваке године Међународнo веће сестара (ICN) одређује тему коју ће медицинске сестре широм света обрађивати и истраживати током године. Овогодишња тема дефинисана је под слоганом „Медицинске сестре – глас који води – Сестринством до светског здравља“.

Ово су неке од кључних порука кампање:

  • ОСНАЖИТИ МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ/ТЕХНИЧАРЕ да достигну свој пуни потенцијал. Време је да преузму већу улогу у очувању здравља!
  • ПОДРЖАТИ МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ/ТЕХНИЧАРЕ

Промене које се дешавају у здравству стварају нове могућности за медицинске сестаре/техничаре.

  • УКЉУЧИТИ МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ/ТЕХНИЧАРЕ у процес доношења одлука и креирања здравстве политике.
  • МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ/ТЕХНИЧАРИ ИМАЈУ НЕПРОЦЕЊИВ ЗНАЧАЈ

Без медицинских сестара/техничара не можемо постићи универзалну здравствену заштиту.

  • УЛАГАТИ У МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ/ТЕХНИЧАРЕ

Побољшати услове рада, образовања и руководилачких вештина медицинских сестара/техничара како би се унапредило здравље становништва.

Током ове године јавноздравствене манифестације и свечене академије су изостале или су одложене у складу са актуелним епидемиолошким мерама.

Овог 12.маја услед новонастале ситуације, суочене са пандемијом корона вирусом, медицинске сестре и други здравствени радници широм света су на првој линији одбране. Медицинске сестре пружају достојанствен третман сваком оболелом пацијенту, дају стручне савете , одговоре на питања, умирују страхове и забринутост како оболелима тако и њиховим породицама. Храбре се међу собом, покрећу једни друге и пружају подршку.

Нећемо заборавити да су медицинске сестре широм света дале непроцењив допринос ризикујући своје животе, радећи под тешким оклолностима, борећи се за сваки људски живот.

Писани материјал и стручна упутства су доступна на сајту https://www.icn.ch/.

svetski dan medicinskih sestara 2020

Желимо да се захвалимо медицинским сестрама и бабицама што својом несебичном љубављу и стручним радом свакодневно доприносе бољем квалитету живота појединца и заједнице, чине га бољим и лепшим.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351