Светски дан здравља 2020. у знаку подршке медицинским сестрама

svetski dan zdravlja 2020Под покровитељством и на иницијативу Светске здравствене организације, 7. априла се и ове године обележава Светски дан здравља. У време када је на међународном нивоу 2020. година проглашена годином медицинских сестара и бабица и када је одлучено да у складу са тим буде одређена и тема овог, најважнијег датума у Календару здравља, нисмо ни слутили колико ће медицинске сестре и други здравствени радници бити у првом плану, у овом периоду.

Појава и ширење до сада непознатог вируса и обољења које изазива, подсетила је све светске лидере и све људе широм света на критичну улогу здравствених радника, без којих не би било одговора на велику претњу по глобално здравље.

Медицинске сестре и други здравствени радници су широм света на првој линији одбране од COVID-19, тако што пружају здравствену заштиту високог квалитета, достојанствен третман и негу, али и тако што дају савете и одговоре на питања, умирују страхове и забринутост, делују у својој локалној заједници као поуздан извор информација, охрабрења, добрих решења за бројне животне проблеме које оваква ситуација намеће.

svetski dan zdravlja 2020

Светска здравствена организација ће у овој години са својим партнерима донети низ препорука за јачање здравствених система, а пре свега за оснаживање капацитета медицинских сестара и других здравствених радника, које ће доносиоци одлука у земљама широм света следити и преточити у конкретне мере. Ово ће бити од виталног значаја, ако желимо да постигнемо националне и глобалне циљеве који се односе на универзалну покривеност здравственом заштитом, здравље мајке и детета, инфективне и незаразне болести, укључујући ментално здравље, припремљеност и адекватан одговор на хитна стања и ванредне ситуације, безбедност пацијената и обезбеђивање интегрисане здравствене заштите, при чему су људи, корисници услуга, у центру система.

svetski dan zdravlja 2020

Искористимо овај датум и да прикажемо тренутно стање у сестринству, истичући да препознајемо све тешкоће са којима се медицинске сестре свакодневно суочавају и да им упутимо подршку, позив да буду јаке и кажемо ВЕЛИКО ХВАЛА, јер нам својим залагањем омогућавају да добијемо здравствену заштиту која нам је потребна и сада, више него икада, помажу да наставимо да живимо у здравијем и срећнијем свету.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351