Međunarodni dan medicinskih sestara - 12.05.2020.godine

medjunarodni dan medicinskih sestara 2020Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se u celom svetu svake godine 12-tog maja, u spomen na rođenje Florens Najtingel, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Ova godina je posebna jer je 2020.–tu godinu Svetska zdravstvena organizacija proglasila godinom medicinskih sestra i babica sveta.

Ove godine obeležavamo i 200-ti rođendan Florens Najtingel.

Neophodno je da medicinske sestre bliže upoznaju javnost sa svojom profesijom i na koji način daju doprinos svetskom zdravlju u sistemu zdravstvene zaštite. Zdravstvena nega je polje delovanja medicinskih sestara i ključ za postizanje Ciljeva održivog razvoja (UN). Medicinske sestre su dobro obučene i edukovane za pružanje kvalitetne nege , očuvanje i unapređenje zdravlja kao i psihosocijalnu podršku pacijentima. One predstavljaju glavnu sponu između lekara i pacijenata. Rade težak i odgovoran posao sa ljubavu i entuzijazmom.

Svake godine Međunarodno veće sestara (ICN) određuje temu koju će medicinske sestre širom sveta obrađivati i istraživati tokom godine. Ovogodišnja tema definisana je pod sloganom „Medicinske sestre – glas koji vodi – Sestrinstvom do svetskog zdravlja“.

Ovo su neke od ključnih poruka kampanje:

  • OSNAŽITI MEDICINSKE SESTRE/TEHNIČARE da dostignu svoj puni potencijal. Vreme je da preuzmu veću ulogu u očuvanju zdravlja!
  • PODRŽATI MEDICINSKE SESTRE/TEHNIČARE

Promene koje se dešavaju u zdravstvu stvaraju nove mogućnosti za medicinske sestare/tehničare.

  • UKLJUČITI MEDICINSKE SESTRE/TEHNIČARE u proces donošenja odluka i kreiranja zdravstve politike.
  • MEDICINSKE SESTRE/TEHNIČARI IMAJU NEPROCENJIV ZNAČAJ

Bez medicinskih sestara/tehničara ne možemo postići univerzalnu zdravstvenu zaštitu.

  • ULAGATI U MEDICINSKE SESTRE/TEHNIČARE

Poboljšati uslove rada, obrazovanja i rukovodilačkih veština medicinskih sestara/tehničara kako bi se unapredilo zdravlje stanovništva.

Tokom ove godine javnozdravstvene manifestacije i svečene akademije su izostale ili su odložene u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama.

Ovog 12.maja usled novonastale situacije, suočene sa pandemijom korona virusom, medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici širom sveta su na prvoj liniji odbrane. Medicinske sestre pružaju dostojanstven tretman svakom obolelom pacijentu, daju stručne savete , odgovore na pitanja, umiruju strahove i zabrinutost kako obolelima tako i njihovim porodicama. Hrabre se među sobom, pokreću jedni druge i pružaju podršku.

Nećemo zaboraviti da su medicinske sestre širom sveta dale neprocenjiv doprinos rizikujući svoje živote, radeći pod teškim oklolnostima, boreći se za svaki ljudski život.

Pisani materijal i stručna uputstva su dostupna na sajtu https://www.icn.ch/

svetski dan medicinskih sestara 2020

Želimo da se zahvalimo medicinskim sestrama i babicama što svojom nesebičnom ljubavlju i stručnim radom svakodnevno doprinose boljem kvalitetu života pojedinca i zajednice, čine ga boljim i lepšim.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351