12. maj 2022. – Međunarodni dan medicinskih sestara

dan sestara 2022.Međunarodni dan medicinskih sestara 12. maj obeležava se širom sveta, na godišnjicu rođenja Florens Najtingejl britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.

Svake godine Međunarodno veće sestara (ICN) preporuči temu koju će medicinske sestre širom sveta istraživati tokom godine. Ovogodišnja tema definisana je pod sloganom „Medicinske sestre: Glas koji vodi“.

Investicije u sestrinsku profesiju uz poštovanje ljudskih prava, osiguraće bolje globalno zdravlje.

ICN je na svom sajtu objavio kompilaciju studija slučaja koje su dostavile medicinske sestre širom sveta kako bi prikazale inovativne poslove u koje su uključene svaki dan (https://www.icn.ch/what-we-do/campaigns/international-nurses-day). U dostupnom materijalu prikazan je rad medicinskih sestara tokom pandemije COVID-19 , kao i široka paleta inovativnih znanja i veština kako bi na pravi način brinule za one koji pate od drugih bolesti. Briga za zdravlje je kontinuirana od rođenja do smrti, od nezaraznih do zaraznih bolesti, mentalnog zdravlja, hroničnih stanja, u bolnici, u porodičnom domu, medicinske sestre pružaju pristupačnu, i celovitu (holističku) negu usmerenu individualno na zdravstveno stanje svake osobe.

dan sestara
Ključne poruke kampanje fokusirane su na promociju sestrinske profesije kao i borbu za prava medicinskih sestara na bezbedno radno okruženje, pristojne plate i učešće u odlučivanju (upravljanju).
Deleći znanje i iskustva medicinske sestre unapređuju profesiju, obezbeđuju kvalitetnu edukaciju i podižu nivo kvaliteta zdravstvene nege.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351