Međunarodni dan medicinskih sestara 12.05.2019.

медицинске сестреMeđunarodni dan medicinskih sestara obeležava se u celom svetu svake godine 12. maja, u spomen na rođenje Florens Najtingel, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva, kao priznate profesije.

Florens Najtingel je bila medicinska sestra koja je još sredinom XIX veka govorila kako se jedino znanjem i veštinama može doprineti poboljšanju zdravlja ljudi. Svake godine Međunarodno veće sestara za obeležavanje Međunarodnog dana medicinskih sestara preporučuje aktivnosti sestrama širom sveta.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana sestara je bila: Medicinske sestre vodeća snaga za promene: „ZDRAVLJE ZA SVE LJUDE“.

„Zdravlje za sve znači da je zdravlje dostupno svima u svakoj zemlji sveta. Zdravlje u ovom kontekstu, ne znači samo obezbediti dostupnost zdravstvenih usluga, već kompletno stanje fizičkog i mentalnog zdravlja, kao i blagostanje koje omogućava osobi da vodi društveno i ekonomski produktivan život.“ (H. Mahler, 2016).

Aktivnosti vezane za navedenu temu trebalo bi da se sprovode tokom cele godine, od strane medicinskih sestara i drugih profesionalaca zaposlenih u zdravstvu. Internacionalni savet sestara podstiče medicinske sestre da prošire program sestrinskih inovacija u brizi za bolji kvalitet kojim će se zadovoljiti celokupna zajednica tokom godine kroz individualne i grupne aktivnosti.

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara uručio je zahvalnice uzornim medicinskim sestrama. Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd dodeljena je zahvalnica za zalaganje i saradnju.

Promotivni materijal i pisana uputstva dostupna su na sajtu https://www.icn.ch/

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351