Međunarodni dan medicinskih sestara - 12.05.2021.

medicinska sestraMeđunarodni dan medicinskih sestara obeležava se u celom svetu svake godine 12-tog maja, u spomen na rođenje Florens Najtingel, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.

Svake godine Međunarodno veće sestara (ICN) preporuči temu koju će medicinske sestre širom sveta istraživati tokom godine. Ovogodišnja tema definisana je pod sloganom „Sestrinstvo – glas koji vodi – vizija zdravstene budućnosti“.

Tokom borbe sa pandemijom COVID 19 zdravstveni sistemi i zdravstvena zaštita globalno su se našli pred velikim izazovom. U fokusu sistema su zdravstveni radnici koji rade pod ogromnim pritiskom dajući svoj maksimum da amortizuju slabosti zdravstvenih sistema širom sveta. Suočavanje sa globalnim nedostatakom medicinskih sestara, stres i sagorevanje na poslu , borba sa COVID 19 infekcijom i gubitak života mnogih zdravstvenih radnika ukazuju na najveće slabosti zdravststvenih sistema . Tokom 2021. godine u celom svetu Međunarodno veće sestara skreće pažnju na značaj medicinskih sestara/tehničara, na njihov delokrug rada u zdravstvenom sistemu kao i potrebu za ulaganjem u profesiju medicinskih sestara/tehničara. Kao najbrojniji zdravstveni radnici moraju se aktivno uključiti u buduća planiranja zdravstvene zaštite na svim nivoima kako bi se ostvarili Ciljevima održivog razvoja (SDG) do 2030. godine.

Ovo su neke od ključnih poruka kampanje:
  • Procenjuje se da u svetu ima oko 27,9 miliona medicinskih sestara/tehničara. Još pre pandemje nedostajalo je 5,9 miliona medicinskih sestara u svetu.
  • Zbog postojećeg manjka sestrinskog kadra Međunarodno veće sestara (ICN) procenjuje da će biti potrebno 13 miliona medicinskih sestara/tehničara širom sveta da popune upražnjena mesta u narednih nekoliko godina.
  • U narednih 10 godina svaka šesta medicinska sestra/tehničar će se penzionisati, što znači da je potrebno odškolovati 4,7 miliona novih sestara/tehničara u svetu.
medicinska sestra 2021Nedavno istraživanje Međunarodnog veće sestara (ICN) pokazuje da je 20% sestrinskih udruženja širom sveta prijavilo povećanu stopu napuštanja profesije tokom 2020. godine. Svakako da su preopterećenost poslom, nedostatak resursa, sagorevanje na radnom mestu i stres tokom pandemije doprineli napuštanju profesije.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351