Светски Дан борбе против шећерне болести 14. новембар 2020.

dijabetesСветски Дан борбе против шећерне болести (WDD) се обележава сваке године 14. новембра, на рођендан Сер Фредерика Бентинга, који је 1922. заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин. Представља највећу светску кампању усмерену на подизање свести о дијабетесу, скрећући пажњу јавности коју чини више од милијарду људи широм света.

Дијабетес је једно од најчешћих хроничних незаразних обољења и представља велики јавноздравствени проблем. Светска здравствена организација (World Health Organization – WHO) и Међународна федерација за дијабетес (International Diabetes Federation – IDF), које су успоставиле овај Дан, процениле су да је 2017. године у свету оболело око 425 милиона људи од дијабетеса, а да ће се број оболелих до 2045. године повећати на 629 милиона.

Према подацима Регистра за дијабетес Градског завода за јавно здравље, у Београду је 2019. године регистровано укупно 80.241 особа са дијабетесом. Новооболелих је исте године било 4.287 (2.022 мушкараца и 2.265 женe).

Иако се највише стопе инциденције региструју у развијеним земљама, највећи пораст броја оболелих очекује се у земљама у развоју, међу којима је и наша земља.

Медицинске сестре и дијабетес

Сваке године кампања Светског дана дијабетеса фокусира се на одређену тему која траје једну или више година. Овогодишња тема је: „Медицинска сестра и дијабетес“ и има за циљ подизање свести о кључној улози коју медицинске сестре имају у пружању подршке људима који живе са дијабетесом.

Медицинска сестра учествује у:
 • Промовисању здравог начина живота
 • Превенцији дијабетеса - смањењу или уклањању фактора ризика за дијабетес тип 2
 • Раном дијагностиковању дијабетеса како би се обезбедило брзо лечење
 • Пружању обуке за самоконтролу дијабетеса
 • Психолошку подршку особама са дијабетесом ради спречавања компликација.
Особе које живе са дијабетесом суочавају се са бројним изазовима, те је за подршку оболелима од кључне важности едукација, оспособљавање и стицање вештина медицинских сестара и препознавање важности улагања у образовање и обуку сестара.

Како број особа које живе са дијабетесом расте широм света, улога медицинских сестара и других здравствених радника постаје све важнија у контроли ове болести.
Према подацима Светске здравствене организације:
 • Медицинске сестре чине 59% здравствених радника.
 • Глобални недостатак медицинских сестара у 2018. години био је 5,9 милиона а 89% тог недостатка концентрисано је у неразвијеним и земљама у развоју.
 • Број едукованих и запослених медицинских сестара треба да расте за 8% годишње да би се превазишли алармантни недостаци у професији до 2030. године.
СЗО процењује да укупна инвестиција потребна за постизање циљева зацртаних у Циљевима одрживог развоја (SDG) до 2030. године износи 3,9 билиона долара - од чега би 40% требало да буде посвећено улагању у здравствени кадар. Такво улагање такође утиче и на друге циљеве одрживог развоја, на искорењивање сиромаштва, обезбеђивање инклузивног и равноправног образовања, постизање родне равноправности кроз запошљавање и оснаживање жена и промовисање одрживог и инклузивног економског раста.

Проширите глас о дијабетесу у новембру!

Светски дан борбе против шећерне болести представља прилику да се људи са дијабетесом, здравствени радници, медији, шира јавност и владине организације удружују како би подигли свест о дијабетесу.

Ваше учешће - како у припреми активности за Дан дијабетеса, тако и после 14. новембра 2020. године - кључно је за успех кампање, а учествовање може бити узбудљиво и изузетно корисно!
Ако ваша заједница поштује смернице за физичко удаљавање због вируса COVID-19, можете да организујете активности путем друштвених мрежа.

ЕВО НЕКИХ ИДЕЈА КАКО МОЖЕТЕ ДА СЕ УКЉУЧИТЕ:
 1. Организујте информативну сесију о дијабетесу за становнике ваше заједнице путем медија
 2. Организујте догађај „Сазнајте о дијабетесу“ путем мрежних платформи за учење
 3. Поштујте COVID-19 ограничења физичког дистанцирања и реализујте догађаје на даљину
 4. Процените своје знање о дијабетесу путем нашег он-лајн теста
 5. Упознајте се са дијабетесом уз помоћ здравствено промотивног материјала
 6. Учествујте у активностима у организацији Удружења за борбу против дијабетеса Града Београда Плави круг.

С обзиром да су особе са дијабетесом једна од најугроженијих група становништва када је у питању оболевање али и настанак компликација изазваних вирусом COVID-19, требало би да посебно обрате пажњу и заштите се од инфекције поштујући све мере предострожности.

И да поновимо:

МЕРЕ ПРЕДОСТРОЖНОСТИ ПРОТИВ COVID -19
 • Перите руке темељно и редовно.
 • Немојте додиривати лице неопраним рукама.
 • Дезинфикујте предмете и површине које се често додирују.
 • Не делите храну, наочаре, пешкире итд.
 • Прекријте уста и нос марамицом или прегибом лакта када кашљете или кијате.
 • Избегавајте контакт са људима који показују симптоме респираторних болести.
 • Ако имате симптоме сличне грипу, јавите се лекару.
 • Носите маску и држите дистанцу.
Можда нисте знали...
 • 1 од 10 људи живи са дијабетесом
 • 1 од 2 људи са дијабетесом не зна да га има
 • 4 од 5 људи са дијабетесом је старије од 65 година
 • Више од 50 % случајева дијабетеса типа 2 је могуће спречити
 • 2 од 3 људи са дијабетесом живи у урбаном подручју
Можете попунити и Упитник процене ризика за оболевање од дијабетеса тип 2
Погледајте и презентацију „Медицинска сестра и дијабетес

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351