Светски дан борбе против дијабетеса - 14. новембар 2021.

svetski dan dijabetesaСветски дан борбе против дијабетеса представља највећу светску кампању посвећену подизању свести о дијабетесу. Покренут је 1991. године од стране Међународнe федерације за дијабетес (ИДФ) и Светскe здравственe организацијe (СЗО) као одговор на ескалирајућу здравствену претњу коју представља дијабетес. Хиљаде локалних кампања, активности, пројекција, састанака и догађаја одржавају се сваке године 14. Новембра, али и током целог месеца новембра.

Овај дан има за циљ да буде водећа платформа за промовисање напора за заговарање за дијабетес, да промовише важност предузимања координисаних и усклађених акција за суочавање са дијабетесом као озбиљном глобалном претњом по здравље, скрене пажњу на кључна питања и држи дијабетес чврсто у центру пажње глобалне јавности и политике.

Овог Светског дана борбе против дијабетеса, Међународна федерација за дијабетес позива националне владе да:
•    Обезбеде најбољу могућу негу за људе који живе са дијабетесом, обезбеђујући доступност свих есенцијалних лекова за дијабетес
•    Побољшају скрининг за дијабетес како би се обезбедила правовремена дијагноза и спречиле компликације повезане са дијабетесом
•    Развију политике за побољшање превенције типа 2 дијабетеса, посебно међу младим људима
•    Створе и имплементирају механизме за значајно ангажовање људи који живе са дијабетесом током развоја јавних политика у вези са овим стањем.

ТЕМА И КЉУЧНЕ ПОРУКЕ 2021.
Тема Светског дана борбе против дијабетеса 2021 - 23. је „Доступност терапије за дијабетес“. Након 100 година од открића инсулина, милиони људи са дијабетесом широм света и даље немају приступ одговарајућој терапији. Особе са дијабетесом захтевају стално лечење, негу и подршку како би управљали својим стањем и избегли компликације.
Поред тога, живимо у изузетно тешким временима, у којима се особе са дијабетесом суочавају са додатном здравственом претњом - тешким компликацијама инфекције COVID - 19. Стога je од велике важности да лекови за дијабетес, технологије, подршка и нега буду доступни свима којима је то потребно. Стогодишњица открића инсулина представља јединствену прилику да владе, креатори политике и заговорници реагују, како би се повећала улагања у негу и превенцију дијабетеса.

ДИЈАБЕТЕС ШИРОМ СВЕТА 2021.
dijabetes-svet-2021.
•    537 милиона одраслих (20 - 79 година) живи са дијабетесом - 1 од 10 особа. Предвиђа се да ће овај број порасти на 643 милиона до 2030. и 784 милиона до 2045. године.
dijabetes-dolar-2021
•    Преко 4 од 5 (81%) одраслих особа са дијабетесом живи у земљама са ниским и средњим приходима.
dijabetes-srce-2021
•    Дијабетес је одговоран за 6,7 милиона смрти у 2021. години - 1 на сваких 5 секунди.
dijabetes-kovanice-2021
•    Дијабетес је проузроковао најмање 966 милијарди долара здравствених трошкова – повећање од 316% у последњих 15 година.
dijabetes-ljudi-2021
•    541 милион одраслих има смањену толеранцију на глукозу, што их ставља у висок ризик од дијабетеса типа 2.
•    Према процени Института за јавно здравље Србије, у Републици Србији без Косова и Метохије од дијабетеса болује приближно 770.000 особа или 12,0% одраслог становништва. Притом, према проценама домаћих експерата и на основу резултата међународних студија, од укупног броја оболелих са типом 2 дијабетеса, 43% (330.000) особа нема постављену дијагнозу и не зна за своју болест. Број особа са типом 2 дијабетеса је многоструко већи (95%) у односу на особе са типом 1 дијабетеса.
•    У Београду је 2020. године регистровано 80.082 особа са дијабетесом. Новооболелих је исте године било 1.256 (627 мушкараца и 629 женa).


ДОСТУПНОСТ ТЕРАПИЈЕ ЗА ДИЈАБЕТЕС
•    Десетине хиљада људи са типом 1 дијабетеса којима је потребан инсулин да би преживели и више од 30 милиона људи са типом 2 дијабетеса којима је такође потребан инсулин, немају поуздан и приступачан начин снабдевања овим леком.
•    У Африци, 86% људи са типом 2 дијабетеса није у могућности да добије инсулин.
•    3% домаћинстава у земљама са ниским приходима није у стању да приушти себи инсулин, заједно са 2,8% домаћинстава у земљама са високим дохотком.
•    26,9% домаћинстава у земљама са ниским приходима и 0,7% домаћинстава у земљама са високим приходима не могу себи приуштити лек Метформин.
Ако не сада, када?

Предлози за промоцију Светског дана борбе против дијабетеса:

  • Поделите поруку или текст о Светском дану дијабетеса овог новембра
  • Промовишите Светски дан дијабетеса онлајн
Промовишите кампању на друштвеним медијима - лајкујте, делите и ретвитујте. Користите Инстаграм филтер. Промовишите кампању на својој веб страници или путем друштвених медија. Направите селфи у плавом кругу и поделите га на каналима друштвених медија.

  • Вежбајте у плавом
Редовна физичка активност је важан део управљања дијабетесом и смањења ризика од типа 2 дијабетеса. Било у затвореном или на отвореном, сваки корак је важан за очување здравља. Ако су активности на отвореном у вашој заједници ограничене, шетајте или вежбајте код куће или на радном месту. Охрабрите своје пријатеље, породицу и колеге да повећају ниво физичке активности у складу са препорукама!

  • Промовишите плави круг
Носите плаво за дијабетес. Носите плаву наруквицу. Предложите лидеру у вашој заједници или славној личности да носи плави круг. Осветлите плавом бојом ваш дом или радно место.

  • Учествујте у активностима Удружења за борбу против дијабетеса Града Београда Плави круг.
Предузмите све мере предострожности против COVID - 19 инфекције. Имајте на уму ограничење због физичког дистанцирања и одржавајте догађаје на даљину.
Процените своје знање о дијабетесу помоћу нашег он - лајн теста. Упознајте се са дијабетесом уз помоћ здравствено промотивног материјала. Можете попунити и Упитник процене ризика за оболевање од дијабетеса тип 2.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351