Обележен Светски дан борбе против шећерне болести 14.11.2022.

obeležavanje sv. dana dijabetesa 2022.„Мислите о дијабетесу. Смањите ваше ризике.“

Градски завод за јавно здравље Београд је, у сарадњи са Домом здравља „Звездара“, обележио Светски дан борбе против шећерне болести пригодном здравствено - промотивном акцијом. У просторијама ДЗ „Звездара“, у улици Олге Јовановић, постављен је штанд на којем су били изложени едукативни материјали на тему превенције дијабетеса, али и других придружених хроничних незаразних болести.

Заинтересованим грађанима дељене су агитке и брошуре, уз савете о очувању здравља и главним принципима превенције шећерне болести. Запослени ГЗЗЈЗ Београд су уз подршку колега из ДЗ „Звездара“ одговарали на различита питања корисника услуга у вези са шећерном болешћу, њеним компликацијама и могућностима контроле и унапређења квалитета живота. Значајан број грађана са којима је разговарано и сами су пријавили да болују од шећерне болести – њихова искуства била су значајан извор личне мотивације за проширење превентивних порука код других, необолелих особа у ризику. Уопште, смањење ризика за развој шећерне болести била је кључна порука манифестације, будући да су главни чиниоци (гојазност, нездрава исхрана, недовољна физичка активност, пушење) широко заступљени, а додатно се могу повезати и са другим хроничним незаразним болестима од јавноздравственог значаја.

dijabetes 2022-1

obeležavanje sv. dana dijabetesa 2022-2

Идеја да је превенција шећерне болести могућа, да су принципи на којима се заснива релативно једноставни, као и сазнање да се бројне компликације овог стања могу избећи, свеукупно одражава циљеве и значај обележавања овог датума из календара јавног здравља.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351