Obeležen Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti 14.11.2022.

obeležavanje sv. dana dijabetesa 2022.„Mislite o dijabetesu. Smanjite vaše rizike.“

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je, u saradnji sa Domom zdravlja „Zvezdara“, obeležio Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti prigodnom zdravstveno - promotivnom akcijom. U prostorijama DZ „Zvezdara“, u ulici Olge Jovanović, postavljen je štand na kojem su bili izloženi edukativni materijali na temu prevencije dijabetesa, ali i drugih pridruženih hroničnih nezaraznih bolesti.

Zainteresovanim građanima deljene su agitke i brošure, uz savete o očuvanju zdravlja i glavnim principima prevencije šećerne bolesti. Zaposleni GZZJZ Beograd su uz podršku kolega iz DZ „Zvezdara“ odgovarali na različita pitanja korisnika usluga u vezi sa šećernom bolešću, njenim komplikacijama i mogućnostima kontrole i unapređenja kvaliteta života. Značajan broj građana sa kojima je razgovarano i sami su prijavili da boluju od šećerne bolesti – njihova iskustva bila su značajan izvor lične motivacije za proširenje preventivnih poruka kod drugih, neobolelih osoba u riziku. Uopšte, smanjenje rizika za razvoj šećerne bolesti bila je ključna poruka manifestacije, budući da su glavni činioci (gojaznost, nezdrava ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje) široko zastupljeni, a dodatno se mogu povezati i sa drugim hroničnim nezaraznim bolestima od javnozdravstvenog značaja.

dijabetes 2022-1

obeležavanje sv. dana dijabetesa 2022-2

Ideja da je prevencija šećerne bolesti moguća, da su principi na kojima se zasniva relativno jednostavni, kao i saznanje da se brojne komplikacije ovog stanja mogu izbeći, sveukupno odražava ciljeve i značaj obeležavanja ovog datuma iz kalendara javnog zdravlja.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351