Обележен Међународни дан борбе против шећерне болести 2019.

obelezavanje dijabetes 2019Градски завод за јавно здравље, Београд је својим ангажовањем традиционално дао допринос здравствено-промотивним дешавањима посвећених овом датуму, који су били усмерени ка очувању и унапређењу здравља становника Београда.

У холу Тржног центра „Ушће“, у сарадњи са Удружењем за борбу против дијабетеса града Београда „Плави круг“ и Удружењем студената медицине (ИФМСА), Градски завод за јавно здравље, Београд је 14.11.2019. године обележио овај битан датум из Календара здравља пригодном манифестацијом под слоганом „Породица и дијабетес“.

Заинтересовани суграђани су добили корисне информације и савете о факторима ризика за дијабетес, о превенцији и начину унапређења квалитета живота особа са дијабетесом у разговору са члановима тима Центра за промоцију здравља Градског завода и представницима Удружења „Плави круг“. Поред тога, преко 20 посетилаца штанда је искористило прилику да провери вредности шећера у крви и крвног притиска као и да добије адекватне здравствено-промотивне материјале.

obelezavanje dijabetes 2019

Такође, поводом Светског дана борбе против шећерне болести, представници Градског завода за јавно здравље Београд, били су гости Института за јавно здравље Ниш, у чијој је организацији одржана манифестација под називом „Породица и дијабетес“. Домаћини догађаја, запослени у Специјалној школи са домом ученика „Бубањ“ из Ниша, поделили су своја искуства у раду са децом ометеном у развоју, док су други учесници – EBERS Асоцијација и Lions International Foundation истакли значај раног размишљања о дијабетесу изневши низ занимљивих личних искустава која су оставила посебан утисак на присутне. Како би се заокружило поље превентивног деловања, и нагласила улога знања о здрављу и различитим здравственим стањима уопште, лекари Градског завода припремили су едукативну радионицу о повредама у дечјем узрасту, уз представљање мобилне апликације „Фластерко“. Посетиоцима скупа подељени су едукативни штампани материјали који обрађују теме повреда и здраве исхране, као и других здравствених стања која прате шећерну болест.

obelezavanje dijabetes 2019

Најчешћи узроци настанка шећерне болести су неправилна исхрана, недовољно физичке активности, пушење и стрес. Недовољно или неадекватно лечен, дијабетес може довести до озбиљних последица као што су обољења срца, шлог, слепило и болести бубрега. Управо због тога, садржајем овогодишњих манифестација, циљ је био да се укаже на значај усвајања и одржавања здравих животних навика, како би се спречио или адекватно контролисао широк спектар међусобно повезаних хроничних обољења. Грађани су информисани и о томе како да на време препознају симптоме и знаке шећерне болести, како би се благовремено јавили свом лекару.

obelezavanje dijabetes 2019

obelezavanje dijabetes 2019

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351