Obeležen Međunarodni dan borbe protiv šećerne bolesti 2019.

obelezavanje dijabetes 2019Gradski zavod za javno zdravlje, Beograd je svojim angažovanjem tradicionalno dao doprinos zdravstveno-promotivnim dešavanjima posvećenih ovom datumu, koji su bili usmereni ka očuvanju i unapređenju zdravlja stanovnika Beograda.

U holu Tržnog centra „Ušće“, u saradnji sa Udruženjem za borbu protiv dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“ i Udruženjem studenata medicine (IFMSA), Gradski zavod za javno zdravlje, Beograd je 14.11.2019. godine obeležio ovaj bitan datum iz Kalendara zdravlja prigodnom manifestacijom pod sloganom „Porodica i dijabetes“.

 Zainteresovani sugrađani su dobili korisne informacije i savete o faktorima rizika za dijabetes, o prevenciji i načinu unapređenja kvaliteta života osoba sa dijabetesom u razgovoru sa članovima tima Centra za promociju zdravlja Gradskog zavoda i predstavnicima Udruženja „Plavi krug“. Pored toga, preko 20 posetilaca štanda je iskoristilo priliku da proveri vrednosti šećera u krvi i krvnog pritiska kao i da dobije adekvatne zdravstveno-promotivne materijale.

obelezavanje dijabetes 2019

Takođe, povodom Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, predstavnici Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, bili su gosti Instituta za javno zdravlje Niš, u čijoj je organizaciji održana manifestacija pod nazivom „Porodica i dijabetes“. Domaćini događaja, zaposleni u Specijalnoj školi sa domom učenika „Bubanj“ iz Niša, podelili su svoja iskustva u radu sa decom ometenom u razvoju, dok su drugi učesnici – EBERS Asocijacija i Lions International Foundation istakli značaj ranog razmišljanja o dijabetesu iznevši niz zanimljivih ličnih iskustava koja su ostavila poseban utisak na prisutne. Kako bi se zaokružilo polje preventivnog delovanja, i naglasila uloga znanja o zdravlju i različitim zdravstvenim stanjima uopšte, lekari Gradskog zavoda pripremili su edukativnu radionicu o povredama u dečjem uzrastu, uz predstavljanje mobilne aplikacije „Flasterko“. Posetiocima skupa podeljeni su edukativni štampani materijali koji obrađuju teme povreda i zdrave ishrane, kao i drugih zdravstvenih stanja koja prate šećernu bolest.

obelezavanje dijabetes 2019

Najčešći uzroci nastanka šećerne bolesti su nepravilna ishrana, nedovoljno fizičke aktivnosti, pušenje i stres. Nedovoljno ili neadekvatno lečen, dijabetes može dovesti do ozbiljnih posledica kao što su oboljenja srca, šlog, slepilo i bolesti bubrega. Upravo zbog toga, sadržajem ovogodišnjih manifestacija, cilj je bio da se ukaže na značaj usvajanja i održavanja zdravih životnih navika, kako bi se sprečio ili adekvatno kontrolisao širok spektar međusobno povezanih hroničnih oboljenja. Građani su informisani i o tome kako da na vreme prepoznaju simptome i znake šećerne bolesti, kako bi se blagovremeno javili svom lekaru.

obelezavanje dijabetes 2019

obelezavanje dijabetes 2019

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351