Национална недеља промоције дојења 2020. - Подржимо дојење за здравију планету

nacionalna nedelja dojenja 2020У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 28. септембра до 4. октобра под слоганом „Подржимо дојење за здравију планету”.

Слоган овогодишње Светске и националне недеље дојења указује нам на важност дојења у очувању животне средине и њен утицај на климатске промене, као и на императив заштите, промовисања и подршке дојењу за здравље људи и здравију животну средину.

Циљеви Националне недеље промоције дојења 2020. су:
nacionalna nedelja dojenja 2020Наши системи производње хране и обрасци потрошње значајно доприносе климатским променама и деградацији животне средине . До деградације животне средине долази због присуства загађивача у ваздуху, води или храни, прекомерне употребе оскудних ресурса, прекомерног отпада и уништавања животних станишта различитих биљних и животињских врста. Зато Светска здравствена организација и UNICEF препоручују:
  • Рано започињање дојења – први подој требало би да буде у року од једног сата од порођаја
  • Искључиво дојење током првих шест месеци живота
  • Дојење до друге године живота или дуже, уз увођење немлечне исхране након првих шест месеци живота
Телефонско саветовалиште „Хало Беба“ у Градском заводу за јавно здравље Београд континуирано ради на промоцији дојења, подршци мајкама да доје своју децу и подстицању осталих чланова породице да подрже мајке у овим напорима.

Уколико имате питања везана за дојење , дилеме и недоумице можете нам се обратити на телефон саветовалишта 011/71-58-444, који ради 24 часа дневно, сваког дана у години. Можете такође преузети мобилну апликацију “Хало беба о дојењу” или одговоре наћи сајту www.halobeba.rs.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351