Национална недеља промоције дојења 2021.

дојењеУ нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 03. до 10. октобра под слоганом „Дојење је наша заједничка одговорност“.

Претходне године на кампању поводом обележавања Светске и Националне недеље дојења је значајно утицала пандемија COVID- 19. Ограничење окупљања као и оптерећење здравственог система ограничили су рад саветовалишта за труднице и школа родитељства. Ове године недеља дојења усмерена је на повезивање свих актера за подршку дојењу на свим нивоима.

Пандемија COVID-19 имала је позитивне и негативне ефекте на дојење. Родитељи су више времена боравили код код куће и имали времена да се усредсреде на бригу о својој деци. С друге стране долазило је до раздвајања позитивних мајки и беба како би се спречило преношење вируса у почетку пандемије. Актуелне препоруке Светске здравствене организације (СЗО) гласе да се мајке за које се сумња да су заражене или јесу оболеле од Ковида-19 подстичу на дојење или да наставе да доје.

Циљеви овогодишње недеље дојења:

1. ИНФОРМИСАТИ

Континуирано информисати јавност о позитивном утицају подршке дојењу. Лако доступна, најновија научна достигнућа и информације засноване на доказима, мајкама и породицама омогућиће лакше одлуке и превазилажење потешкоћа које могу утицати на дојење.

2. ОСИГУРАТИ

Осигурати јединствене услуге које нуде подршку 24 часа/7дана у недељи.

Телефонско саветовалиште „Хало Беба“ у Градском заводу за јавно здравље Београд континуирано ради на подршци мајкама да доје своју децу и подстицању осталих чланова породице да подрже мајке у овим напорима.

Уколико имате питања везана за дојење, дилеме и недоумице можете нам се обратити на телефон саветовалишта 011/71-58-444, који ради 24 часа дневно, сваког дана у години или одговоре наћи на сајту www.halobeba.rs.

3. ПОВЕЗАТИ

Сарадња са појединцима и организацијама које пружају подршку дојењу како би се подигла свест у друштву да је мајчино млеко стандард у храњењу одојчади.

4. ПОДСТИЦАТИ

Ниска стопа дојења је јавноздравствени проблем, а не избор начина живота. Здравствени систем промовише дојење као здрав животни стил. На националном нивоу обезбеђена је законска заштита мајки и родитеља током породиљског одсуства. Од посебног значаја је поштовање примене Међународног кода маркетинга замена за мајчино млеко, подстицање сарадње између влада, институција, послодаваца, организација цивилног друштва и локалних заједница.

Сви заједно можемо много да постигнемо да труднице и мајке које доје имају адекватну подршку, а свако од нас, као појединац, у свом окружењу може да утиче на подизање свести о огромном значају дојења.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351