Nacionalna nedelja promocije dojenja 2021.

дојењеU našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 03. do 10. oktobra pod sloganom „Dojenje je naša zajednička odgovornost“.

Prethodne godine na kampanju povodom obeležavanja Svetske i Nacionalne nedelje dojenja je značajno uticala pandemija COVID- 19. Ograničenje okupljanja kao i opterećenje zdravstvenog sistema ograničili su rad savetovališta za trudnice i škola roditeljstva. Ove godine nedelja dojenja usmerena je na povezivanje svih aktera za podršku dojenju na svim nivoima.

Pandemija COVID-19 imala je pozitivne i negativne efekte na dojenje. Roditelji su više vremena boravili kod kod kuće i imali vremena da se usredsrede na brigu o svojoj deci. S druge strane dolazilo je do razdvajanja pozitivnih majki i beba kako bi se sprečilo prenošenje virusa u početku pandemije. Aktuelne preporuke Svetske zdravstvene organizacije (SZO) glase da se majke za koje se sumnja da su zaražene ili jesu obolele od Kovida-19 podstiču na dojenje ili da nastave da doje.

Ciljevi ovogodišnje nedelje dojenja:

1. INFORMISATI

Kontinuirano informisati javnost o pozitivnom uticaju podrške dojenju. Lako dostupna, najnovija naučna dostignuća i informacije zasnovane na dokazima, majkama i porodicama omogućiće lakše odluke i prevazilaženje poteškoća koje mogu uticati na dojenje.

2. OSIGURATI

Osigurati jedinstvene usluge koje nude podršku 24 časa/7dana u nedelji.

Telefonsko savetovalište „Halo Beba“ u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd kontinuirano radi na podršci majkama da doje svoju decu i podsticanju ostalih članova porodice da podrže majke u ovim naporima.

Ukoliko imate pitanja vezana za dojenje, dileme i nedoumice možete nam se obratiti na telefon savetovališta 011/71-58-444, koji radi 24 časa dnevno, svakog dana u godini ili odgovore naći na sajtu www.halobeba.rs.

3. POVEZATI

Saradnja sa pojedincima i organizacijama koje pružaju podršku dojenju kako bi se podigla svest u društvu da je majčino mleko standard u hranjenju odojčadi.

4. PODSTICATI

Niska stopa dojenja je javnozdravstveni problem, a ne izbor načina života. Zdravstveni sistem promoviše dojenje kao zdrav životni stil. Na nacionalnom nivou obezbeđena je zakonska zaštita majki i roditelja tokom porodiljskog odsustva. Od posebnog značaja je poštovanje primene Međunarodnog koda marketinga zamena za majčino mleko, podsticanje saradnje između vlada, institucija, poslodavaca, organizacija civilnog društva i lokalnih zajednica.

Svi zajedno možemo mnogo da postignemo da trudnice i majke koje doje imaju adekvatnu podršku, a svako od nas, kao pojedinac, u svom okruženju može da utiče na podizanje svesti o ogromnom značaju dojenja.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351