Svetska nedelja dojenja 2021.

svetska nedelja dojenja 2021Svetska nedelja dojenja je globalna kampanja koja se obeležava u oko 170 zemalja sveta, kroz različite aktivnosti. Njen cilj je da jača društvenu svest o značaju i prednostima dojenja i da obezbedi podršku dojenju, a time unapredi i zaštitu zdravlja majke i deteta. Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje. Sve teme od 2016. godine su u skladu sa Ciljevima održivog razvoja koje su postavile Ujedinjene nacije.

Tema Svetske nedelje dojenja 2021. godine je: „Dojenje je naša zajednička odgovornost“

Ciljevi ovogodišnje Svetske nedelje dojenja:

  INFORMISATI
informisati Kontinuirano informisati javnost o pozitivnom uticaju podrške dojenju. Lako dostupna, najnovija naučna dostignuća i informacije zasnovane na dokazima, majkama i porodicama omogući će lakše odluke i prevazilaženje poteškoća koje mogu uticati na dojenje. Tokom pandemije Covid 19 prošle godine još jednom smo potvrdili značaj pravovremenih informacija iz relevantnih medicinskih izvora.
  OSIGURATI
osigurati Osigurati jedinstvene usluge koje nude podršku 24 časa/7dana u nedelji.

Kako bi uspešno dojile, sve žene imaju pravo na podršku društva, bilo da je u pitanju njihova porodica, zajednica, zdravstveni sistem ili podrška na radnom mestu.

Telefonsko savetovalište „Halo Beba“ u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd kontinuirano radi na promociji dojenja, podršci majkama da doje svoju decu i podsticanju ostalih članova porodice da podrže majke u ovim naporima.

Ukoliko imate pitanja vezana za dojenje , dileme i nedoumice možete nam se obratiti na telefon savetovališta 011/71-58-444, koji radi 24 časa dnevno, svakog dana u godini ili odgovore naći sajtu www.halobeba.rs.

  POVEZATI
povezati Saradnja sa pojedincima i organizacijama koje pružaju podršku dojenju kako bi se podigla svest u društvu da je majčino mleko standard u hranjenju odojčadi.
  PODSTICATI
podsticati Podsticanje na akcije u cilju poboljšanja javnog zdravlja ljudi. Niska stopa dojenja je javnozdravstveni problem, a ne izbor načina života. Dojenje utiče na kratkoročne i dugoročne neurorazvojne prednosti.

Svako od nas može da pruži podršku. Ukoliko na društvenim mrežama ugledate post mame koja doji bebu obavezno ga lajkujte ili joj napišite podršku. Ako je vaša majka dojila Vas, vašu braću / sestre, zahvalite joj se lično, javno na društvenim mrežama. Ako dojite bebu pohvalite sebe, odajte sebi priznanje za trud, da ste svojoj bebi pružili najbolje.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351