Светска недеља дојења 2021.

svetska nedelja dojenja 2021Светска недеља дојења је глобална кампања која се обележава у око 170 земаља света, кроз различите активности. Њен циљ је да јача друштвену свест о значају и предностима дојења и да обезбеди подршку дојењу, а тиме унапреди и заштиту здравља мајке и детета. Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године пажња је усмерена на различите теме од значаја за дојење.

Све теме од 2016. године су у складу са Циљевима одрживог развоја које су поставиле Уједињене нације. Тема Светске недеље дојења 2021. године је: „Дојење је наша заједничка одговорност“

Циљеви овогодишње Светске недеље дојења:

  ИНФОРМИСАТИ
informisati Континуирано информисати јавност о позитивном утицају подршке дојењу. Лако доступна, најновија научна достигнућа и информације засноване на доказима, мајкама и породицама омогући ће лакше одлуке и превазилажење потешкоћа које могу утицати на дојење. Током пандемије Цовид 19 прошле године још једном смо потврдили значај правовремених информација из релевантних медицинских извора.
  ОСИГУРАТИ
osigurati Осигурати јединствене услуге које нуде подршку 24 часа/7дана у недељи.

Како би успешно дојиле, све жене имају право на подршку друштва, било да је у питању њихова породица, заједница, здравствени систем или подршка на радном месту.

Телефонско саветовалиште „Хало Беба“ у Градском заводу за јавно здравље Београд
континуирано ради на промоцији дојења, подршци мајкама да доје своју децу и подстицању осталих чланова породице да подрже мајке у овим напорима.

Уколико имате питања везана за дојење , дилеме и недоумице можете нам се обратити на телефон саветовалишта 011/71-58-444, који ради 24 часа дневно, сваког дана у години или одговоре наћи сајту www.halobeba.rs.

  ПОВЕЗАТИ
povezati Сарадња са појединцима и организацијама које пружају подршку дојењу како би се подигла свест у друштву да је мајчино млеко стандард у храњењу одојчади.
  ПОДСТИЦАТИ
podsticati Подстицање на акције у циљу побољшања јавног здравља људи. Ниска стопа дојења је јавноздравствени проблем, а не избор начина живота. Дојење утиче на краткорочне и дугорочне неуроразвојне предности.

Свако од нас може да пружи подршку. Уколико на друштвеним мрежама угледате пост маме која доји бебу обавезно га лајкујте или јој напишите подршку. Ако је ваша мајка дојила Вас, вашу браћу / сестре, захвалите јој се лично, јавно на друштвеним мрежама. Ако дојите бебу похвалите себе, одајте себи признање за труд, да сте својој беби пружили најбоље.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351