Nacionalna nedelja promocije dojenja 2020. - Podržimo dojenje za zdraviju planetu

nacionalna nedelja dojenja 2020U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 28. septembra do 4. oktobra pod sloganom „Podržimo dojenje za zdraviju planetu”.

Slogan ovogodišnje Svetske i nacionalne nedelje dojenja ukazuje nam na važnost dojenja u očuvanju životne sredine i njen uticaj na klimatske promene, kao i na imperativ zaštite, promovisanja i podrške dojenju za zdravlje ljudi i zdraviju životnu sredinu.

Ciljevi Nacionalne nedelje promocije dojenja 2020. su:
nacionalna nedelja dojenja 2020Naši sistemi proizvodnje hrane i obrasci potrošnje značajno doprinose klimatskim promenama i degradaciji životne sredine . Do degradacije životne sredine dolazi zbog prisustva zagađivača u vazduhu, vodi ili hrani, prekomerne upotrebe oskudnih resursa, prekomernog otpada i uništavanja životnih staništa različitih biljnih i životinjskih vrsta. Zato Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju:
  • Rano započinjanje dojenja – prvi podoj trebalo bi da bude u roku od jednog sata od porođaja
  • Isključivo dojenje tokom prvih šest meseci života
  • Dojenje do druge godine života ili duže, uz uvođenje nemlečne ishrane nakon prvih šest meseci života
Telefonsko savetovalište „Halo Beba“ u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd kontinuirano radi na promociji dojenja, podršci majkama da doje svoju decu i podsticanju ostalih članova porodice da podrže majke u ovim naporima.

Ukoliko imate pitanja vezana za dojenje , dileme i nedoumice možete nam se obratiti na telefon savetovališta 011/71-58-444, koji radi 24 časa dnevno, svakog dana u godini. Možete takođe preuzeti mobilnu aplikaciju “Halo beba o dojenju” ili odgovore naći sajtu www.halobeba.rs.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351