Светска недеља дојења 2020.

dojenje 2020Светска недеља дојења сваке године се обележава у више од 170 земаља света како би се повећало знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу. Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године пажња је усмерена на различите теме од значаја за дојење. Од 2016. године све теме су у складу са Циљевима одрживог развоја које су поставиле Уједињене нације.

Фокус овогодишње Светска недеље дојења је на екологији, а обележава се под слоганом "Подржимо дојење - за здравију планету". Многа друштва широм света истичу еколошку перспективу дојења, а у наредним редовима приближићемо везу између дојење и очувања животне средине.

Циљеви Светске недеље дојења 2020. су:
  • Информисати људе о вези између дојења и животне средине. Исхрана детета мајчиним млеком пружа бројне предности: нутритивне, здравствене, имунолошке, развојне, психолошке, социјалне, економске ,али и мамино млеко као еколошку храну. Мајчино млеко је природна, обновљива храна која штити животну средину, произведена и испоручена без загађења, паковања и отпада.
  • Истицање добробити дојења на климатске промене и животну средину. Учврстити подршку дојењу, јер дојење штити природне ресурсе воду, ваздух, атмосферу. Не треба заборавити за производњу млечне формуле потребне су велике фарме крава, земљишта за узгој соје,као и комплетна логистика на фармама и пољима,чиста вода, превоз, индустријске хале за прераду. Млечна формула се чува у картонској, пластичној амбалажи, за храњење се користе пластичне флашице. Када причамо о пластици не треба занемарити Бисфенол А. Код одојчади, бисфенол А може да изазове поремећај у развоју. Европска унија је зато 2011. одлучила да забрани флашице за бебе које садрже бисфенол,а Европска комисија одредила је границе допуштене концентрације бисфенола. 
  • Сарадња са појединцима и организацијама које пружају подршку дојењу како би се подигла свест у друштву да је мајчино млеко стандард у храњењу и исхрани одојчади. Друштвене норме понекад  храњење млечном формулом окарактеришу као лакше и конфорније за маму и бебу, жена се мучи ако доји.
  • Подстицање на акције у циљу побољшања здравља људи за здравију планету.
И поред свих тих чињеница и препорука у Републици Србији мало више од половине новорођенчади добије свој први подој у току првог сата од рођења, а искључиво дојене деце млађе од шест месеци има 12,8%. (“Службени гласник РС”, број 53 од 11. јула 2018.)

Деградацију животне средине која је последица загађивача у ваздуху, води и храни, прекомерној употреби оскудних ресурса, прекомерном отпаду и уништавању станишта често изазива људска активност .

Како би успешно спровеле дојење, све жене имају право на подршку друштва, било да је у питању њихова породица, заједница, здравствени систем или подршка на радном месту.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351