Светска недеља дојења 2020.

dojenje 2020Светска недеља дојења сваке године се обележава у више од 170 земаља света како би се повећало знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу. Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године пажња је усмерена на различите теме од значаја за дојење. Од 2016. године све теме су у складу са Циљевима одрживог развоја које су поставиле Уједињене нације.

Фокус овогодишње Светска недеље дојења је на екологији, а обележава се под слоганом "Подржимо дојење - за здравију планету". Многа друштва широм света истичу еколошку перспективу дојења, а у наредним редовима приближићемо везу између дојење и очувања животне средине.

Циљеви Светске недеље дојења 2020. су:
  • Информисати људе о вези између дојења и животне средине. Исхрана детета мајчиним млеком пружа бројне предности: нутритивне, здравствене, имунолошке, развојне, психолошке, социјалне, економске ,али и мамино млеко као еколошку храну. Мајчино млеко је природна, обновљива храна која штити животну средину, произведена и испоручена без загађења, паковања и отпада.
  • Истицање добробити дојења на климатске промене и животну средину. Учврстити подршку дојењу, јер дојење штити природне ресурсе воду, ваздух, атмосферу. Не треба заборавити за производњу млечне формуле потребне су велике фарме крава, земљишта за узгој соје,као и комплетна логистика на фармама и пољима,чиста вода, превоз, индустријске хале за прераду. Млечна формула се чува у картонској, пластичној амбалажи, за храњење се користе пластичне флашице. Када причамо о пластици не треба занемарити Бисфенол А. Код одојчади, бисфенол А може да изазове поремећај у развоју. Европска унија је зато 2011. одлучила да забрани флашице за бебе које садрже бисфенол,а Европска комисија одредила је границе допуштене концентрације бисфенола. 
  • Сарадња са појединцима и организацијама које пружају подршку дојењу како би се подигла свест у друштву да је мајчино млеко стандард у храњењу и исхрани одојчади. Друштвене норме понекад  храњење млечном формулом окарактеришу као лакше и конфорније за маму и бебу, жена се мучи ако доји.
  • Подстицање на акције у циљу побољшања здравља људи за здравију планету.
И поред свих тих чињеница и препорука у Републици Србији мало више од половине новорођенчади добије свој први подој у току првог сата од рођења, а искључиво дојене деце млађе од шест месеци има 12,8%. (“Службени гласник РС”, број 53 од 11. јула 2018.)

Деградацију животне средине која је последица загађивача у ваздуху, води и храни, прекомерној употреби оскудних ресурса, прекомерном отпаду и уништавању станишта често изазива људска активност .

Како би успешно спровеле дојење, све жене имају право на подршку друштва, било да је у питању њихова породица, заједница, здравствени систем или подршка на радном месту.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351