Svetska nedelja dojenja 2020.

dojenje 2020Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju. Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje. Od 2016. godine sve teme su u skladu sa Ciljevima održivog razvoja koje su postavile Ujedinjene nacije.

Fokus ovogodišnje Svetska nedelje dojenja je na ekologiji, a obeležava se pod sloganom "Podržimo dojenje - za zdraviju planetu". Mnoga društva širom sveta ističu ekološku perspektivu dojenja, a u narednim redovima približićemo vezu između dojenje i očuvanja životne sredine.

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2020. su:
  • Informisati ljude o vezi između dojenja i životne sredine. Ishrana deteta majčinim mlekom pruža brojne prednosti: nutritivne, zdravstvene, imunološke, razvojne, psihološke, socijalne, ekonomske ,ali i mamino mleko kao ekološku hranu. Majčino mleko je prirodna, obnovljiva hrana koja štiti životnu sredinu, proizvedena i isporučena bez zagađenja, pakovanja i otpada.
  • Isticanje dobrobiti dojenja na klimatske promene i životnu sredinu. Učvrstiti podršku dojenju, jer dojenje štiti prirodne resurse vodu, vazduh, atmosferu. Ne treba zaboraviti za proizvodnju mlečne formule potrebne su velike farme krava, zemljišta za uzgoj soje,kao i kompletna logistika na farmama i poljima,čista voda, prevoz, industrijske hale za preradu. Mlečna formula se čuva u kartonskoj, plastičnoj ambalaži, za hranjenje se koriste plastične flašice. Kada pričamo o plastici ne treba zanemariti Bisfenol A. Kod odojčadi, bisfenol A može da izazove poremećaj u razvoju. Evropska unija je zato 2011. odlučila da zabrani flašice za bebe koje sadrže bisfenol,a Evropska komisija odredila je granice dopuštene koncentracije bisfenola. 
  • Saradnja sa pojedincima i organizacijama koje pružaju podršku dojenju kako bi se podigla svest u društvu da je majčino mleko standard u hranjenju i ishrani odojčadi. Društvene norme ponekad  hranjenje mlečnom formulom okarakterišu kao lakše i konfornije za mamu i bebu, žena se muči ako doji.
  • Podsticanje na akcije u cilju poboljšanja zdravlja ljudi za zdraviju planetu.
I pored svih tih činjenica i preporuka u Republici Srbiji malo više od polovine novorođenčadi dobije svoj prvi podoj u toku prvog sata od rođenja, a isključivo dojene dece mlađe od šest meseci ima 12,8%. (“Službeni glasnik RS”, broj 53 od 11. jula 2018.)

Degradaciju životne sredine koja je posledica zagađivača u vazduhu, vodi i hrani, prekomernoj upotrebi oskudnih resursa, prekomernom otpadu i uništavanju staništa često izaziva ljudska aktivnost .

Kako bi uspešno sprovele dojenje, sve žene imaju pravo na podršku društva, bilo da je u pitanju njihova porodica, zajednica, zdravstveni sistem ili podrška na radnom mestu

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351