Svetska nedelja dojenja 2020.

dojenje 2020Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju. Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje. Od 2016. godine sve teme su u skladu sa Ciljevima održivog razvoja koje su postavile Ujedinjene nacije.

Fokus ovogodišnje Svetska nedelje dojenja je na ekologiji, a obeležava se pod sloganom "Podržimo dojenje - za zdraviju planetu". Mnoga društva širom sveta ističu ekološku perspektivu dojenja, a u narednim redovima približićemo vezu između dojenje i očuvanja životne sredine.

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2020. su:
  • Informisati ljude o vezi između dojenja i životne sredine. Ishrana deteta majčinim mlekom pruža brojne prednosti: nutritivne, zdravstvene, imunološke, razvojne, psihološke, socijalne, ekonomske ,ali i mamino mleko kao ekološku hranu. Majčino mleko je prirodna, obnovljiva hrana koja štiti životnu sredinu, proizvedena i isporučena bez zagađenja, pakovanja i otpada.
  • Isticanje dobrobiti dojenja na klimatske promene i životnu sredinu. Učvrstiti podršku dojenju, jer dojenje štiti prirodne resurse vodu, vazduh, atmosferu. Ne treba zaboraviti za proizvodnju mlečne formule potrebne su velike farme krava, zemljišta za uzgoj soje,kao i kompletna logistika na farmama i poljima,čista voda, prevoz, industrijske hale za preradu. Mlečna formula se čuva u kartonskoj, plastičnoj ambalaži, za hranjenje se koriste plastične flašice. Kada pričamo o plastici ne treba zanemariti Bisfenol A. Kod odojčadi, bisfenol A može da izazove poremećaj u razvoju. Evropska unija je zato 2011. odlučila da zabrani flašice za bebe koje sadrže bisfenol,a Evropska komisija odredila je granice dopuštene koncentracije bisfenola. 
  • Saradnja sa pojedincima i organizacijama koje pružaju podršku dojenju kako bi se podigla svest u društvu da je majčino mleko standard u hranjenju i ishrani odojčadi. Društvene norme ponekad  hranjenje mlečnom formulom okarakterišu kao lakše i konfornije za mamu i bebu, žena se muči ako doji.
  • Podsticanje na akcije u cilju poboljšanja zdravlja ljudi za zdraviju planetu.
I pored svih tih činjenica i preporuka u Republici Srbiji malo više od polovine novorođenčadi dobije svoj prvi podoj u toku prvog sata od rođenja, a isključivo dojene dece mlađe od šest meseci ima 12,8%. (“Službeni glasnik RS”, broj 53 od 11. jula 2018.)

Degradaciju životne sredine koja je posledica zagađivača u vazduhu, vodi i hrani, prekomernoj upotrebi oskudnih resursa, prekomernom otpadu i uništavanju staništa često izaziva ljudska aktivnost .

Kako bi uspešno sprovele dojenje, sve žene imaju pravo na podršku društva, bilo da je u pitanju njihova porodica, zajednica, zdravstveni sistem ili podrška na radnom mestu

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351