Саветовање и тестирање на ХИВ поводом Светског дана борбе против АИДС-а

hiv testiranjeХИВ инфекција је хронична инфекција са којом данас може да се живи дуго, уколико је откривена на време и уз редовно узимање терапије. Терапија је у Србији бесплатна, савремена и доступна свима којима је потребна.

Према подацима Регистра за ХИВ/АИДС Градског завода за јавно здравље Београд, годишње се и до 30% новоткривених ХИВ инфекција региструје у одмаклој фази, што као последицу има већи ризик за оболевање и умирање од последица инфекције.

Такође, процењује се да бар 400 људи у Србији не зна да је инфицирано ХИВ –ом. Ако није могао ризик да се спречи јако је важно што пре проверити свој ХИВ статус. Зато још једном истичемо значај тестирања на ХИВ, које увек треба да буде праћено саветовањем.

Светски дан борбе против ХИВ/АИДС ове године се одржао под слоганом “Друштво доприноси напретку”. Иако се бесплатно саветоватовање и тестирање на ХИВ у нашем Саветовалишту ради сваког радног дана, ове године је овај датум био обележен акцијом реализованом у периоду од 9-14 часова, при чему су саветовање и тестирање на ХИВ обавиле 62 особе.

hiv 2019

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351