Бесплатно саветовање и тестирање на ХИВ 2021.

aids/hiv 2021.Светски дан борбе против АИДС-а “Неједнакост. АИДС. Пандемије - да ставимо тачку” - 1. децембар 2021. године.

Светски дан борбе против АИДС-а ове године се одржава под слоганом “Неједнакост. АИДС. Пандемије - да ставимо тачку”. Услед актуелне епидемиолошке ситуације KОВИД -19, неће бити обележавања овог дана у нашем Заводу, али подсећамо да сви они који су препознали ризик могу бесплатно да се саветују и тестирају на ХИВ и хепатитисе Б и Ц од понедељка до петка, од 8-12 часова током целе године (Булевар деспота Стефана 54а, 4. спрат, соба бр. 72).

Поводом обележавања овогодишњег Светског АИДС дана, УНАИДС истиче хитну потребу да се окончају неједнакости које покрећу АИДС и друге пандемије широм света. Без храбре акције против економске, друштвене, културне и правне неједнакости, свет ризикује да пропусти циљеве за окончање АИДС-а до 2030. године, као и продужену пандемију KОВИД-19 и растућу друштвену и економску кризу.

Четрдесет година од када су пријављени први случајеви АИДС-а, ХИВ и даље прети свету. Данас, свет није на путу да испуни заједничку посвећеност окончању АИДС-а до 2030. године, не због недостатка знања или алата за борбу против АИДС-а, већ због структуралних неједнакости које ометају доказана решења за превенцију и лечење инфекције узроковане ХИВ-ом. Пандемија узрокована ХИВ-ом остаје и даље главно јавноздравствено питање на глобалном нивоу. И као и многи други главни здравствени проблеми, и ова пандемија се суочава са додатним изазовима током пандемије заразне болести KОВИД-19, узроковане новим корона вирусом.

Основни предуслов за да дуг и квалитетан живот са ХИВ-ом је да се инфекција открије  на време и што пре започне лечење. Терапија ХИВ инфекције у Србији је савремена, бесплатна и доступна свим пацијентима. Подаци регистра за ХИВ/АИДС Градског завода за јавно здравље Београд показују да се сваке године већина инфицираних особа региструје у Београду. Такође, знатан проценат инфицираних особа сазна за инфекцију у одмаклој фази, што као последицу има већи ризик за оболевање од АИДС-а и умирање. Процењује се да око 400 у Србији још увек не зна да је инфицирано. Циљ УНАИДС-а гласи 90-90-90. Дијагностиковати ХИВ код 90% процењеног броја особа које живе са ХИВ-ом, обезбедити лечење за 90% пацијената са ХИВ инфекцијом и постићи недетектибилну вирусну активност код 90% лечених. Ако ризик није могао да се спречи, од изузетног значаја је што пре проверити свој ХИВ статус. Зато још једном истичемо значај тестирања на ХИВ, које увек треба да буде праћено саветовањем.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351