Саветовање и тестирање на ХИВ поводом Светског дана борбе против ХИВ/АИДС-а

hiv testiranje 2022.ХИВ инфекција је хронична инфекција са којом данас може дуго да се живи уколико је откривена на време и уз редовно узимање терапије. Терапија је у Србији бесплатна и доступна свима којима је потребна. Према подацима Регистра за ХИВ / АИДС Градског завода за јавно здравље Београд, годишње се и до 30% новоткривених ХИВ инфекција региструје у одмаклој фази, што као последицу има већи ризик за оболевање и умирање од последица инфекције.

Такође,  процењује се да око 500 људи у Србији не зна да је инфицирано ХИВ – ом. Ако није могао ризик да се спречи, изузетно је важно што пре проверити свој ХИВ статус. Зато још једном истичемо значај тестирања на ХИВ, које увек треба да буде праћено саветовањем.

Светски дан борбе против ХИВ/АИДС ове године се одржао под слоганом “Изједначимо”. Иако се бесплатно саветоватовање и тестирање на ХИВ у насем Саветовалишту обавља сваког радног дана, 1. децембра ове године сви заинтересовани грађани могли су да се саветују и тестирају на ХИВ  у периоду од 8 - 18 ч. Саветовано је и тестирано 46 особа, међу којима ни један резултат није био реактиван, односно није било особа са  ХИВ инфекцијом.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351