Savetovanje i testiranje na HIV povodom Svetskog dana borbe protiv HIV / AIDS-a

hiv testiranje 2022.HIV infekcija je hronična infekcija sa kojom danas može dugo da se živi ukoliko je otkrivena na vreme i uz redovno uzimanje terapije. Terapija je u Srbiji besplatna i dostupna svima kojima je potrebna. Prema podacima Registra za HIV / AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, godišnje se i do 30% novotkrivenih HIV infekcija registruje u odmakloj fazi, što kao posledicu ima veći rizik za obolevanje i umiranje od posledica infekcije.

Takođe,  procenjuje se da oko 500 ljudi u Srbiji ne zna da je inficirano HIV – om. Ako nije mogao rizik da se spreči, izuzetno je važno što pre proveriti svoj HIV status. Zato još jednom ističemo značaj testiranja na HIV, koje uvek treba da bude praćeno savetovanjem.

Svetski dan borbe protiv HIV / AIDS ove godine se održao pod sloganom “Izjednačimo”. Iako se besplatno savetovatovanje i testiranje na HIV u nasem Savetovalištu obavlja svakog radnog dana, 1. decembra ove godine svi zainteresovani građani mogli su da se savetuju i testiraju na HIV  u periodu od 8 - 18 h. Savetovano je i testirano 46 osoba, među kojima ni jedan rezultat nije bio reaktivan, odnosno nije bilo osoba sa HIV infekcijom.


Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351