Бесплатно тестирање на ХИВ

svetski dan borbe protiv side 2022.Светски дан борбе против ХИВ / АИДС-а “Изједначимо” – 1. децембар 2022. године

Светски дан борбе против ХИВ / АИДС ове године се одржава под слоганом “Изједначимо”. Тим поводом сви заинтересовани грађани могу бесплатно да се саветују и тестирају на ХИВ, у четвртак 1. децембра, у Градском заводу за јавно здравље Београд, Булевар деспота Стефана 54а, IV спрат, у периоду од 8 - 18 часова.

Основни предуслов за дуг и квалитетан живот са ХИВ-ом је да се инфекција открије на време и одмах започне лечење. Терапија ХИВ инфекције у Србији је савремена, бесплатна и доступна свим пацијентима. Подаци регистра за ХИВ/АИДС Градског завода за јавно здравље Београд показују да се сваке године највећи број инфицираних особа региструје у Београду. Такође, знатан проценат инфицираних особа сазна за инфекцију у одмаклој фази, што као последицу има већи ризик за оболевање од АИДС-а и умирање. Процењује се да око 500 особа у Србији још увек не зна да је инфицирано.

nac. plakat hiv 2022
Циљ УНАИДС-а за 2025. годину гласи 95-95-95. Дијагностиковати ХИВ код 95% процењеног броја особа које живе са ХИВ-ом, обезбедити лечење за 95% пацијената са ХИВ инфекцијом и постићи недетектибилну вирусну активност код 95% лечених. Ако ризик није могао да се спречи, од изузетног значаја је што пре проверити свој ХИВ статус. Зато још једном истичемо значај тестирања на ХИВ, које увек треба да буде праћено саветовањем.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351