Besplatno testiranje na HIV

svetski dan borbe protiv side 2022.Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a “Izjednačimo” – 1.decembar 2022. godine

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS ove godine se održava pod sloganom “Izjednačimo”. Tim povodom svi zainteresovani građani mogu besplatno da se savetuju i testiraju na HIV, u četvrtak 1. decembra, u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, Bulevar despota Stefana 54a, IV sprat, u periodu od 8 - 18 časova.



Osnovni preduslov za dug i kvalitetan život sa HIV-om je da se infekcija otkrije na vreme i odmah započne lečenje. Terapija HIV infekcije u Srbiji je savremena, besplatna i dostupna svim pacijentima. Podaci registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazuju da se svake godine najveći broj inficiranih osoba registruje u Beogradu. Takođe, znatan procenat inficiranih osoba sazna za infekciju u odmakloj fazi, što kao posledicu ima veći rizik za obolevanje od AIDS-a i umiranje. Procenjuje se da oko 500 osoba u Srbiji još uvek ne zna da je inficirano.
nac. plakat hiv 2022
Cilj UNAIDS-a za 2025. godinu glasi 95-95-95. Dijagnostikovati HIV kod 95% procenjenog broja osoba koje žive sa HIV-om, obezbediti lečenje za 95% pacijenata sa HIV infekcijom i postići nedetektibilnu virusnu aktivnost kod 95% lečenih. Ako rizik nije mogao da se spreči, od izuzetnog značaja je što pre proveriti svoj HIV status. Zato još jednom ističemo značaj testiranja na HIV, koje uvek treba da bude praćeno savetovanjem.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351