Возачи опрезно - ђаци прваци на улицама!

deca saobracajПолазак у школу представља узбудљив али истовремено и период нових изазова и опасности за родитеље и децу. Нова школска година почиње, самим тим се повећава и број учесника у саобраћају, посебно пешака. И ове године велики број деце први пут седа у школске клупе, а управо су они ти на које треба обратити више пажње у саобраћају, научити их основном безбедном понашању и правилима понашања на путу од куће до школе.

У Београду свако шесто дете прелази улицу ван пешачког прелаза.

У Србији је у протеклих пет година 25-оро деце изгубило живот а њих 2.523 узраста до 14 година је било лакше или теже повређено у својству пешака. Дечаци два пута више страдају у саобраћају у односу на девојчице посебно кад су у питању деца школског узраста.  

Током протекле године највећи број погинуле и повређене деце био је у септембру месецу, 4-оро погинуло и 156-оро повређено. Страдања су најчешћа у периоду између 17 и 18 часова, када се они заправо враћају из школе.

Како бисмо спречили могућност повређивање деце у саобраћају, подсећамо вас на нека основна правила понашања у циљу очувања живота и здравља свих учесника у саобраћају.

ПРЕПОРУКЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Најмлађи самостални учесници у саобраћају су и најугроженији пре свега јер им је кретање непредвидиво, пажња и опрезност су им смањене, и често су теже уочљиви возачима због ниже телесне висине.

Управо зато је за родитеље деце која први пут крећу у школу, неопходно да следе једноставне а веома важне савете:

 • Научите децу основним појмовима и правилима понашања у саобраћају-тротоар, пешачки прелаз, коловоз, семафор, безбедни начин преласка улице.
 • Обавезно је да у почетку пратите децу до школе, научите их најсигурнијем (не и најкраћем!) путу од куће до школе, упозорите их на могуће опасности.
 • Упозорите их на обилажење око паркираних аутомобила (деца су често нижа од возила и сходно томе су теже уочљива).
 • У случају да дете иде у школу у условима смањене видљивости попут магле, мрака, раних јутарњих или касних поподневних сати током зиме и сл. обуците дете у светлију или рефллектујућу одећу (прслуци, рефлектујуће обележје на школским торбама, траке на одећи или обући...)
 • У случају падавина и ветра, боље је детету обући кишну кабаницу него му дати кишобран (детету кишобран смета, смањује му видно поље и омета пажњу).
 • Упозорите децу да не користе мобилне телефоне нити да држе слушалице у ушима на путу од куће до школе и обрнуто.
 • Уколико децу довозите у школу, деца у возилима морају бити у одговарајућим аутоседиштима која одговарају узрасту (телесној маси и висини). Трудите се да децу не остављате и не дочекујете на супротној страни улице од школе.

Ако дете путује јавним превозом до школе објасните му правила коришћења превоза, начин уласка и изласка из аутобуса, покажите му сигурну зону-обележен пешачки прелаз на коме дете може прећи улицу када изађе из аутобуса.

ПРЕПОРУКЕ ЗА ВОЗАЧЕ

Возачи, обратите пажњу!

СМАЊИТЕ БРЗИНУ ВОЖЊЕ!

Увек се придржавајте ограничења брзине, будите посебно опрезни у насељеним подручјима и близу школа и вртића.

Према закону о безбедности саобраћаја, у насељеним метима, возачи не смеју да се крећу брзином већом од 50km/h а у зони школе не смеју брзином већом од 30 km/h.

НЕМОЈТЕ ВОЗИТИ ПОД ДЕЈСТВОМ АЛКОХОЛА!

Употреба алкохола повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде која може довести до озбиљног повређивања и смрти.

АКО ВОЗИТЕ НЕМОЈТЕ КОРИСТИТИ ЛЕКОВЕ КОЈИ УТИЧУ НА СПОСОБНОСТ ВОЖЊЕ КАО НИ ЛЕГАЛНЕ/ИЛЕГАЛНЕ ПСИХОАКТИВНЕ СУПСТАНЦЕ!

 • Забрањено је и кажњиво користити илегалне психоактивне супстанце при вожњи.
 • Немојте возити под дејством легалних психоактивних лекова (бензодиазепини, аналгетици...) или других лекова који умањују способност вожње!
 • Увек прочитајте упутство о леку – обратите посебно пажњу на део који се односи на способност управљања возилима.

НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА ВАС ИШТА ОМЕТА У ТОКУ ВОЖЊЕ!

 • Немојте користити мобилне телефоне током вожње!
 • Немојте слушати прегласну музику у возилу!
 • Немојте се окретати сапутницима у току вожње!
 • Немојте јести и пити током вожње!

Свака појединачна дистракција а посебно комбинација две или више утиче на смањену способност вожње и повећава ризик изазивања саобраћајне несреће.

ПОШТУЈТЕ ПРВЕНСТВО ПРОЛАЗА ПЕШАКА НА ОБЕЛЕЖЕНИМ ПЕШАЧКИМ ПРЕЛАЗИМА!

Уколико су пешаци деца, возач је обавезан да заустави возило и да их пропусти без обзира да ли постоји светлосна или нека друга сигнализација.

Учите децу правилима понашања у саобраћају од момента кад она проходају, својим примером увек показујте како да буду безбедна. У вожњи не чините саобраћајне прекршаје да не бисте угрозили ваш и њихов живот. Будите безбедни због себе и њих!

Погледајте и како спречити повреде деце у саобраћају

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351