Страдање деце у саобраћају - како га спречити?

деца на путуНа свака два минута једно дете у свету изгуби живот у саобраћају- а то је нешто што се може спречити!

Саобраћајне незгоде су један од водећих узрока повређивања и умирања у дечијем узрасту. Према подацима Светске здравствене организације, сваке године у свету преко 262.000 деце смртно страда у саобраћајним незгодама, док преко 10 милиона буде лакше или теже повређено. Деца у развијеним земљама најчешће страдају као пуници у возилима, скоро свако друго дете, док у неразвијеним и земљама у развоју најчешће страдају као пешаци (и до 40%).

Са старошћу детета расте и ризик од његовог повређивања и страдања у саобраћају. Код мале деце (до 4 године старости) саобраћајни трауматизам заузима 9. место међу водећим узроцима смрти, у предшколском и раном школском узрасту налази се на 2. месту, док у периоду адолесценције, и то пре свега оне касне (15-19 година), заузима убедљиво 1. место међу свим узроцима превремене смрти.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја РС, на путевима у нашој земљи је у протеклих десет година живот изубило 180 деце, док је 16.152 повређено, од чега свако шесто теже. У нашој земљи деца најчешће страдају као путници у возилу (свако друго), као пешаци (свако треће) и бициклисти (свако осмо страдало дете).

Зашто су деца у већем ризику од повреда у саобраћају?

Деца због својих специфичних психофизичких и развојних карактеристика спадају у ризичну групу учесника у саобраћају. Одрасли и деца се разликују у телесној висини, а сва саобраћајна сигнализација је подређена мерама одраслог човека. Детету свака већа ствар заклони поглед и његова пажња усмерена на саобраћај се губи. С друге стране возачима је, због њиховог раста, тешко да виде децу, посебно када се возило креће уназад.

Мала деца и деца предшколског узраста тешко одређују смер кретања возила и не могу да прате брзе промене тока саобраћаја. Чуло вида се потпуно развија тек после десете године живота, тако да је видно поље деце пре овог узраста уже него код одраслих, периферни вид је слабији и деца много касније примете одређене предмете који се приближавају са стране.

деца на путу

Мала деца тешко могу да одреде величину и брзину возила на основу звука мотора који чују, као и са које стране долази звук. Концепт леве и десне стране код детета се развија тек након седме године живота!

Деца немају довољно искуства ни знања о безбедном учествовању у саобраћају, а на њихово кретање често утиче емоционално стање и импулсивност. У периоду адолесценције за многе незгоде у том периоду узроке треба тражити у њиховом понашању које не прихвата основна правила саобраћаја, иако их често боље познају и од одраслих.

За децу пешаке и бициклисте посебно је значајно да на време адекватно усвоје правила безбедног понашања у саобраћају, док је код деце путника у возилу подједнако важно и безбедно понашање и развијена свест о значају безбедног понашања у саобраћају код њихових родитеља.

Са активним учењем детета о безбедности у саобраћају родитељи треба да почну чим дете прохода!

Понашање у саобраћају дете учи, посматрањем, идентификацијом и имитацијом вршњака и одраслих.

Родитељи и сви они који о деци брину би својим примером требало да покажу детету како да се понаша да би било што безбедније у саобраћају, да се придржавају свих правила у саобраћају- да обавезно везују сигурносни појас током вожње, возе прописаном и прилагођеном брзином, не користе мобилни телефон у току вожње и сл.

КАКО ДА СМАЊИТЕ РИЗИК ОД ПОВРЕДА ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ?

ДЕТЕ КАО ПЕШАК

 1. Мало дете увек држите за руку када сте на улици и водите рачуна да вам се не отргне.
 2. Када се крећете поред пута са већим дететом, држите дете чврсто за руку и објашњавајте му ситуације у саобраћају када се стекну услови да их дете разуме.
 3. Учите дете најважнијим правилима:
  • да је тротоар најсигурније место за кретање,
  • да никада не истрчава на улицу за другаром, лоптом или неком другом играчком,
  • да прелази коловоз искључиво на обележеном пешачком прелазу,
  • да никада не трчи преко пешачког прелаза,
  • да буде опрезно и на пешачком прелазу са семафором – да ослушкује и осматра саобраћај са свих страна, иако је укључено зелено светло за пешаке,
  • да усвоји правило преласка преко коловоза - стани, чекај, гледај лево, десно, па опет лево, ослушни и крени,
  • да се не игра на паркиралишту и на улици,
  • да не прелази улицу између паркираних возила,
  • да не користи слушалице и мобилни телефон у саобраћају.
 4. Одаберите најсигурнији пут до школе и увежбавајте с дететом сигурно кретање.
 5. Када дочекујете дете пред школом/вртићем, никада то не чините на супротној страни улице.

Ради боље видљивости детета на путу препоручује се ношење светле или флуоресцентне одеће током дана, а за услове смањене видљивости и у току ноћи препоручује се ношење рефлектујућих обележја на одећи, ранцу или обући.

Без обзира на то колико журите, ако сте са дететом, никада не чините саобраћајне прекршаје - не прелазите улицу ван пешачког прелаза јер тиме ризикујете и свој и његов живот!

ДЕТЕ КАО ПУТНИК У ВОЗИЛУ

На нашим путевима деца највише страдају као путници у возилима, а један од најчешћих разлога је некоришћење односно неправилно коришћење аутоседишта и друге сигурносне опреме за превоз деце у возилу.

О томе колико родитељи у нашој земљи мало пажње поклањају безбедности своје деце у возилима сведочи чињеница да и поред многобројних упозорења, код нас тек свако треће дете узраста до 12 година користи сигурносну опрему и аутоседишта.

Бројна истраживања и, нажалост, црне статистике показали су да дете није безбедно у наручју одрасле особе, нити уколико је везано појасом за одрасле који не одговара његовој висини или тежини. Услед неправилне употребе сигурносни појас у случају судара детету може нанети додатне повреде.

Аутоседишта треба да користите од тренутка изласка из породилишта, чак и на најкраћим путовањима!

Како би ваше дете било што безбедније, увек га превозите у атестираном и правилно постављеном аутоседишту, које одговара узрасту (тежини и висини) вашег детета и у коме је оно правилно везано!

КАДА СЕ НАУЧИ, ПРАВИЛНО ВЕЗИВАЊЕ ДЕТЕТА У АУТОСЕДИШТУ ОДУЗИМА МАЊЕ ОД ПОЛА МИНУТА ВРЕМЕНА, А ЧУВА ЖИВОТ ВАШЕГ ДЕТЕТА!

 

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351