Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а “Сазнај свој статус” - 1. децембар 2018. године

аидсБесплатно тестирање на ХИВ

Светски дан борбе против ХИВ/АИДС ове године се обележава под слоганом “Сазнај свој статус”. Тим поводом сви заинтересовани грађани могу  бесплатно да се саветују и тестирају на ХИВ, у суботу 1.децембра, у Градском заводу за јавно здравље Београд (Булевар деспота Стефана 54а). Тестирање ће се вршити на  IV спрату у периоду од 8 - 13 часова.

Ове године се у свету 1. децембар обележава по 30. пут, са циљем да се скрене пажња на јавноздравствени значај ХИВ пандемије и покаже међународна солидарност. За дуг и квалитетан живот са ХИВ-ом најбитније је да се инфекција открије на време и започне лечење.

Терапија ХИВ инфекције у Србији је савремена, бесплатна и доступна свим пацијентима. Подаци регистра за ХИВ/АИДС Градског завода за јавно здравље Београд показују да се сваке године највећи број инфицираних особа региструје у Београду. Такође, знатан проценат инфицираних особа сазна за инфекцију у одмаклој фази, што као последицу има већи ризик за оболевање од АИДС-а и умирање.

Процењује се да око 1000 особа у Србији још увек не зна да је инфицирано. Циљ УНАИДС-а за 2020. годину гласи 90-90-90. Дијагностиковати ХИВ код 90% процењеног броја особа које живе са ХИВ-ом, обезбедити лечење 90% пацијената са ХИВ инфекцијом и постићи недетектибилну вирусну активност код 90% лечених.

Ако ризик није могао да се спречи, од изузетног значаја је што пре проверити свој ХИВ статус. Зато још једном истичемо значај тестирања на ХИВ, које увек треба да буде праћено саветовањем.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351