Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a “Saznaj svoj status” - 1. decembar 2018. godine

аидсBesplatno testiranje na HIV

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS ove godine se obeležava pod sloganom “Saznaj svoj status”. Tim povodom svi zainteresovani građani mogu  besplatno da se savetuju i testiraju na HIV, u subotu 1.decembra, u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd (Bulevar despota Stefana 54a). Testiranje će se vršiti na IV spratu u periodu od 8 - 13 časova.

Ove godine se u svetu 1. decembar obeležava po 30. put, sa ciljem da se skrene pažnja na javnozdravstveni značaj HIV pandemije i pokaže međunarodna solidarnost. Za dug i kvalitetan život sa HIV-om najbitnije je da se infekcija otkrije na vreme i započne lečenje.

Terapija HIV infekcije u Srbiji je savremena, besplatna i dostupna svim pacijentima. Podaci registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazuju da se svake godine najveći broj inficiranih osoba registruje u Beogradu. Takođe, znatan procenat inficiranih osoba sazna za infekciju u odmakloj fazi, što kao posledicu ima veći rizik za obolevanje od AIDS-a i umiranje.

Procenjuje se da oko 1000 osoba u Srbiji još uvek ne zna da je inficirano. Cilj UNAIDS-a za 2020. godinu glasi 90-90-90. Dijagnostikovati HIV kod 90% procenjenog broja osoba koje žive sa HIV-om, obezbediti lečenje 90% pacijenata sa HIV infekcijom i postići nedetektibilnu virusnu aktivnost kod 90% lečenih.

Ako rizik nije mogao da se spreči, od izuzetnog značaja je što pre proveriti svoj HIV status. Zato još jednom ističemo značaj testiranja na HIV, koje uvek treba da bude praćeno savetovanjem.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351