Светски Дан заштите животне средине - 5. јун 2018.

Светски дан животне средине 2018„На Светски дан заштите животне средине, порука је једноставна: одбацити једнократну употребу пластике. Одбијајмо оно што се не може поново користити. Заједно, можемо зацртати пут ка чистијем, зеленијем свету .“ - Генерални секретар, António Guterres

Људи су подједнако жива бића и ствараоци свог животног окружења, што им омогућава физичку моћ да преживе и даје им могућност за интелектуални, морални, социјални и духовни развој. У дугој и деликатној еволуцији људске расе на овој планети достигнута је фаза кад су, кроз убрзан развој науке и технологије, људи стекли моћ да трансформишу своју околину на безброј начина, у, до сада, невиђеним размерама.

Уједињене нације, свесне да је заштита и унапређење човекове животне средине водећи проблем, који утиче на добробит народа и економски развој у целом свету, обележавају 5. јун као Светски дан заштите животне средине. Прослава овог дана нам даје могућност да се прошири основа за просвећено мишљење и одговорно понашање од стране појединаца, предузећа и заједница у очувању и унапређењу животне средине. Од свог успостављања 1974.године, ова прослава је постала глобална платформа за обраћање јавности, која се обележава у више од 100 земаља.

“Победи Загађивање Пластиком“

Сваки Светски дан заштите животне средине је организован око теме која усредсређује пажњу нарочито на значај бриге о животној средини. Тема за 2018. "Победи Загађивање Пластиком" је позив на акцију за све нас да се удружимо у борби против једног од највећих изазова за животну средину савременог доба. Тема позива све нас да размотримо како можемо направити промене у свакодневном животу и тиме смањити велики утицај загађивања пластиком на наше природно окружење, наше животиње - и наше здравље. Иако пластика има много корисних начина употребе, постали смо превише ослоњени на пластичне производе за једнократну употребу - са тешким еколошким последицама.

Градски завод за јавно здравље Београд кроз програме праћења показатеља квалитета животне средине редовно на територији града прати и концентрације загађујућих материја које се могу наћи у нашем окружењу, а могу бити пореклом из различитих пластичних производа, укључујући и оне за једнократну употребу.

*текст преузет и адаптиран са http://www.un.org/en/events/environmentday/

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351