05. јун 2013 - Светски дан животне средине

misli jedi cuvajСветски дан заштите животне средине установила је Генерална Скупштина Уједињених Нација 1972. године ради обележавања отварања конференције о животној средини одржаној у Стокхолму, а обележава се сваке године 5.јуна.

Уједињене Нације стимулишу подизање свести о значају животне средине и подстичу политичку ангажованост и активности на том пољу, па са тим у складу овогодишњи слоган је Think.Eat.Save, односно Мисли.Једи.Чувај.


Овим слоганом Уједињене нације покушавају да редукују бацање хране и смање невероватних 1.3 милијарде тона хране која се сваке године баци и поред тога шта сваке вечери једна од седам особа у кревет леже гладна.

Док се планета бори да нам обезбеди довољно хране за свих 7 милијарди људи (са тенденцијом пораста на 9 милијарди до 2050. године), процењује се да је трећина светске производње хране или изгубљена или бачена. Бацање хране је огроман терет природним ресурсима и изузетно негативно утиче на животну средину.

Овогодишња кампања покушава да укаже да свако од нас треба да предузме мере у својој кући, а затим ужива у моћи колективне одлуке да и сви други  редукују или потпуно елиминишу бацање хране, тако уштеде новац, и минимизују негативан утицај на животну средину.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351