05. jun 2013 - Svetski dan životne sredine

misli jedi cuvaj

Svetski dan zaštite životne sredine ustanovila je Generalna Skupština Ujedinjenih Nacija 1972. godine radi obeležavanja otvaranja konferencije o životnoj sredini održanoj u Stokholmu, a obeležava se svake godine 5.juna.

Ujedinjene Nacije stimulišu podizanje svesti o značaju životne sredine i podstiču političku angažovanost i aktivnosti na tom polju, pa sa tim u skladu ovogodišnji slogan je Think.Eat.Save, odnosno Misli.Jedi.Čuvaj.

Ovim sloganom Ujedinjene nacije pokušavaju da redukuju bacanje hrane i smanje neverovatnih 1.3 milijarde tona hrane koja se svake godine baci i pored toga šta svake večeri jedna od sedam osoba u krevet leže gladna.

Dok se planeta bori da nam obezbedi dovoljno hrane za svih 7 milijardi ljudi (sa tendencijom porasta na 9 milijardi do 2050. godine), procenjuje se da je trećina svetske proizvodnje hrane ili izgubljena ili bačena. Bacanje hrane je ogroman teret prirodnim resursima i izuzetno negativno utiče na životnu sredinu.

Ovogodišnja kampanja pokušava da ukaže da svako od nas treba da preduzme mere u svojoj kući, a zatim uživa u moći kolektivne odluke da i svi drugi  redukuju ili potpuno eliminišu bacanje hrane, tako uštede novac, i minimizuju negativan uticaj na životnu sredinu.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351