Сећање на преминуле од AIDS-а (сиде), мај 2018.

сећање сидаСећање на преминуле од AIDS-а (сиде) (International AIDS Candlelight Memorial) је једна од најстаријах и највећих мобилизационих кампања која има за циљ подизање свести у вези са HIV-ом и AIDS-ом на глобалном нивоу. Координатор кампање је Глобални здравствени савет (Global Health Council).

Овогодишња, 35. кампања посвећена сећању на преминуле од AIDS-а обележава се 20. маја у више од стотину земаља пригодним манифестацијама које имају за циљ повећање информисаности, промовисање глобалне солидарности и заједничких акција у области HIV инфекције и AIDS-а, под слоганом REFLECTING ON OUR PAST, PREPARING FOR OUR FUTURE – „СЕЋАЈУЋИ СЕ НАШЕ ПРОШЛОСТИ, ПРИПРЕМАМО СЕ ЗА НАШУ БУДУЋНОСТ“.

Координатори кампање су особе које живе са HIV-ом кроз Глобалну мрежу особа које живе са HIV-ом (Global Network of People Living with HIV - GNP+).

У нашој земљи се овај меморијал (International AIDS Candlelight Memorial)   обележава 15. пут под слоганом „СЕЋАЈУЋИ СЕ НАШЕ ПРОШЛОСТИ, ПРИПРЕМАМО СЕ ЗА НАШУ БУДУЋНОСТ”.

сећање сида

 У организацији Уније организација Србије које се баве заштитом особа које живе са HIV-ом, Асоцијације Дуга и Амбасаде Француске уз подршку Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, у недељу, 20. маја у времену од 16 до 19 часова,  у просторијама Француског Института (Змај Јовина 11, Београд) реализована je активност под називом „Жива библиотека“, саветовање и тестирање на HIV,  као и округли сто на тему „Живети са HIV-ом у Србији“ уз представљање два документарна филма на тему HIV/AIDS у Србији. Истог дана на Академском платоу у Београду у мобилној медицинској јединици, од 19 до 21 часа,  сви заинтересовани грађани могли су да се бесплатно посаветују и тестирају на HIV и да добију одговарајуће информације и едукативни материјал.

сећање сида

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351