Sećanje na preminule od AIDS-a (side), maj 2018.

secanje sidaSećanje na preminule od AIDS-a (side) (International AIDS Candlelight Memorial) je jedna od najstarijah i najvećih mobilizacionih kampanja koja ima za cilj podizanje svesti u vezi sa HIV-om i AIDS-om na globalnom nivou. Koordinator kampanje je Globalni zdravstveni savet (Global Health Council).

Ovogodišnja, 35. kampanja posvećena sećanju na preminule od AIDS-a obeležava se 20. maja u više od stotinu zemalja prigodnim manifestacijama koje imaju za cilj povećanje informisanosti, promovisanje globalne solidarnosti i zajedničkih akcija u oblasti HIV infekcije i AIDS-a, pod sloganom REFLECTING ON OUR PAST, PREPARING FOR OUR FUTURE – „SEĆAJUĆI SE NAŠE PROŠLOSTI, PRIPREMAMO SE ZA NAŠU BUDUĆNOST“.

Koordinatori kampanje su osobe koje žive sa HIV-om kroz Globalnu mrežu osoba koje žive sa HIV-om (Global Network of People Living with HIV - GNP+).

U našoj zemlji se ovaj memorijal (International AIDS Candlelight Memorial)   obeležava 15. put pod sloganom „SEĆAJUĆI SE NAŠE PROŠLOSTI, PRIPREMAMO SE ZA NAŠU BUDUĆNOST”.

secanje sida

 U organizaciji Unije organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om, Asocijacije Duga i Ambasade Francuske uz podršku Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u nedelju, 20. maja u vremenu od 16 do 19 časova,  u prostorijama Francuskog Instituta (Zmaj Jovina 11, Beograd) realizovana je aktivnost pod nazivom „Živa biblioteka“, savetovanje i testiranje na HIV,  kao i okrugli sto na temu „Živeti sa HIV-om u Srbiji“ uz predstavljanje dva dokumentarna filma na temu HIV/AIDS u Srbiji. Istog dana na Akademskom platou u Beogradu u mobilnoj medicinskoj jedinici, od 19 do 21 časa,  svi zainteresovani građani mogli su da se besplatno posavetuju i testiraju na HIV i da dobiju odgovarajuće informacije i edukativni materijal.

secanje sida

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351