Обележавање Недеље превенције повреда у саобраћају 2018.

деца у саобраћајуСаобраћајни трауматизам са својим последицама и високом стопом смртности, повређивања и последичним инвалидитетом, представља оптерећење целог друштва, не само система здравствене заштите.

Повреде у саобраћају, са преко 1.300.000 умрлих и више десетина милиона повређених годишње, су један од водећих узрока превременог умирања у свим земљама света. У нашој земљи, само у протеклих десет година, у саобраћајним незгодама на путевима преко 7.000 људи је изгубило живот, а готово 200.000 је задобило лакше или теже телесне повреде.

Деца и млади представљају посебно рањиву категорију учесника у саобраћају, јер је у овом узрасту саобраћајни трауматизам водећи узрок смрти и инвалидности.

Усвајање и примена свих правила безбедног понашања, као и поседовање знања и вештина о начину правилног реаговања у случају саобраћајне незгоде, посебно је важна јер се управо на тај начин може утицати да се број теже и лакше повређених лица у саобраћајним незгодама значајно смањи.

Сходно томе, а поводом обележавања Недеље превенције повреда у сабраћају, Градски завод за јавно здравље Београд, у сарадњи са Медицинском школом «Надежда Петровић» из Земуна и Саобраћајно-техничком школом Земун, уз подршку Црвеног крста Земун и Агенције за безбедност саобраћаја, другу годину заредом организује показну вежбу, у петак 04. маја, 2018. године, на полигону Саобраћајно-техничке школе Земун, улица Цара Душана 262, са почетком у 12 часова.

деца у саобрааћају

Посетиоци ће имати прилику да пробају симулатор директног судара, као и да се увере у негативан утицај алкохола, психоактивних супстанци и вишечасовног умора на безбедну вожњу уз помоћ специјалних наочара за симулацију ових стања. У исто време, вршњачки едукатори из Медицинске школе «Надежда Петровић» из Земуна и Саобраћајно-техничке школе Земун ће извршити презентацију неопходних активности учесника у саобраћају на месту настанка саобраћајне незгоде, укључујући и пружање прве помоћи повређенима.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351