Obeležavanje Nedelje prevencije povreda u saobraćaju 2018.

deca u saobracajuSaobraćajni traumatizam sa svojim posledicama i visokom stopom smrtnosti, povređivanja i posledičnim invaliditetom, predstavlja opterećenje celog društva, ne samo sistema zdravstvene zaštite.

Povrede u saobraćaju, sa preko 1.300.000 umrlih i više desetina miliona povređenih godišnje, su jedan od vodećih uzroka prevremenog umiranja u svim zemljama sveta. U našoj zemlji, samo u proteklih deset godina, u saobraćajnim nezgodama na putevima preko 7.000 ljudi je izgubilo život, a gotovo 200.000 je zadobilo lakše ili teže telesne povrede.

Deca i mladi predstavljaju posebno ranjivu kategoriju učesnika u saobraćaju, jer je u ovom uzrastu saobraćajni traumatizam vodeći uzrok smrti i invalidnosti.

Usvajanje i primena svih pravila bezbednog ponašanja, kao i posedovanje znanja i veština o načinu pravilnog reagovanja u slučaju saobraćajne nezgode, posebno je važna jer se upravo na taj način može uticati da se broj teže i lakše povređenih lica u saobraćajnim nezgodama značajno smanji.

Shodno tome, a povodom obeležavanja Nedelje prevencije povreda u sabraćaju, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, u saradnji sa Medicinskom školom «Nadežda Petrović» iz Zemuna i Saobraćajno-tehničkom školom Zemun, uz podršku Crvenog krsta Zemun i Agencije za bezbednost saobraćaja, drugu godinu zaredom organizuje pokaznu vežbu, u petak 04. maja, 2018. godine, na poligonu Saobraćajno-tehničke škole Zemun, ulica Cara Dušana 262, sa početkom u 12 časova.

deca u saobracaju

Posetioci će imati priliku da probaju simulator direktnog sudara, kao i da se uvere u negativan uticaj alkohola, psihoaktivnih supstanci i višečasovnog umora na bezbednu vožnju uz pomoć specijalnih naočara za simulaciju ovih stanja. U isto vreme, vršnjački edukatori iz Medicinske škole «Nadežda Petrović» iz Zemuna i Saobraćajno-tehničke škole Zemun će izvršiti prezentaciju neophodnih aktivnosti učesnika u saobraćaju na mestu nastanka saobraćajne nezgode, uključujući i pružanje prve pomoći povređenima.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351