Светски дан бубрега - 8. март 2018. године

светски дан бубрега 2018„Бубрези и здравље жена“

Светски дан бубрега обележава се сваког другог четвртка у месецу марту, почевши од 2006. године, на иницијативу и под покровитељством Међународног друштва за нефрологију (The International Society of Nephrology) и Интернационалног удружења Фондација за бубрег (International Federation of Kidney Foundations).

 Обележавање овог датума, у више од 100 земаља широм света, има за циљ подизање свести о значају бубрега за квалитет нашег свакодневног живота, као и пружање адекватних информација и слање снажне поруке јавности да су болести бубрега честе и веома озбиљне, али да је, адекватним интервенцијама, могуће спречити њихов настанак и успешно лечити њихове последице.

Овогодишњи Светски дан бубрега обележава се 8. марта, на Међународни дан жена, под слоганом „Бубрези и здравље жена”. Циљ глобалне кампање јесте упознавање шире јавности са учесталошћу и специфичностима бубрежних обољења у женској популацији, као и промовисање омогућавања једнаког приступа здравственој заштити, превентивнима мерама и поступцима лечења свим женама током читавог животног циклуса.

О бубрезима...

Главна улога бубрега у нашем организму јесте излучивање штетних продуката метаболизма и елиминација вишка течности, што довољно говори о значају ових органа за одржавање животних функција. Болести бубрега представљају велику групу обољења различитог узрока, тока, клиничке слике и прогнозе, а најчешће се манифестују као упала или акутно, односно хронично, попуштање бубрежне функције. Симптоми и знаци хроничне слабости бубрега (бубрежне инсуфицијенције) су најчешће врло неспецифични (поремећај мокрења, промене у саставу мокраће, бол, отоци, повишен крвни притисак) и постепено се развијају, тако да се ова болест често открива у поодмаклој фази, када су једине могуће терапијске опције дијализа или трансплантација бубрега.

Болести бубрега код жена

Хронична болест бубрега сваке године погађа преко 195 милиона жена широм света и представља значајан јавно здравствени проблем. У женској популацији она je осми водећи узрок смрти са скоро 600.000 смртних исхода на годишњем нивоу

Иако бубрежне болести подједнако погађају и мушкарце и жене, нека бубрежна обољења, попут лупусне нефропатије или бубрежних инфекција (акутни или хронични пијелонефритис) карактеристични су за женски пол.

Светски дан бубрега 2018.

Лупусна нефропатија представља аутоимуно обољење, односно поремећај код кога ћелије имуног система у једном организму нападају ћелије других ткива и органа јер их препознају као туђе, а која резултује пропадањем бубрежних структура и губитком бубрежне функције.

Пијелонефритис је веома озбиљна инфекција која може погодити један или оба бубрега. Бубрежне инфекције су, као и већина уринарних инфекција, знатно чешће код жена, а ризик од њиховог настанка се знатно повећава у трудноћи.

С друге стране, хроничне болести бубрега се сматрају фактором ризика за настанак компликација у трудноћи (чешћи скокови крвног притиска (хипертензивне кризе) или превремено рођење детета), за негативан исход саме трудноће, али и смањену плодност.

И саме компликације у трудноћи, попут прееклампсије, постпорођајног крварења и слично, могу довести до акутног оштећења бубрега и водити ка појави хроничне болести бубрега у каснијем животу.

Упркос подмуклом току и озбиљној прогнози, болести бубрега је могуће на време дијагностиковати, а сама трудноћа може бити значајан период за рану дијагнозу хроничне бубрежне болести и планирање адекватних терапијских поступака.

Једноставним прегледом узорка мокраће, крви и мерењем крвног притиска могу се открити рани знаци бубрежне болести, што у великој мери олакшава даљи процес лечења и смањује број и озбиљност могућих компликација, као и трошкова које захтева третман ових пацијената.

Уколико особа женског пола са дијагностикованом бубрежном болешћу жели да се оствари у улози мајке веома је важно да прође саветовање о преконцепцијској припреми, као и да се на адекватан начин прати у току трудноће и у периоду након порођаја.

Поред неопходности обезбеђивања подједнаког приступа здравственој заштити свим особама, без обзира ком полу, узрасној или социјалној групи становништва припадају, адекватна едукација и усвајање здравих стилова живота, попут правилне исхране и физичке активности, могу у значајној мери да помогну у спречавању настанка или ублажавању последица ових болести.

Уколико желите да боље упознате своје бубреге, да се уверите колико су они важни за наш свакодневни живот, као и да сазнате више о томе како да их сачувате, у томе ће вам помоћи квиз Шта знате о вашим бубрезима?

светски дан бубрега

И ЗАПАМТИТЕ, БИЛО ДА СТЕ ОСОБА МУШКОГ ИЛИ ЖЕНСКОГ ПОЛА, ДА СТЕ ЗДРАВИ ИЛИ ДА ВЕЋ ИМАТЕ НЕКО БУБРЕЖНО ОБОЉЕЊЕ...

  • Будите физички активни!
  • Редовно контролишите ниво шећера у крви!
  • Контролишите крвни притисак!
  • Храните се правилно и одржавајте нормалну телесну тежину!
  • Узимајте довољне количине течности!
  • Престаните да пушите!
  • Не узимајте лекове који нису прописани рецептима!
  • Редовно контролишите бубреге уколико имате један или више фактора ризика!

 

И БИЋЕТЕ У МАЊЕМ РИЗИКУ ОД РАЗВОЈА БОЛЕСТИ БУБРЕГА ИЛИ ЋЕТЕ ИМАТИ ШАНСУ ДА СПРЕЧИТЕ НАСТАНАК ЊЕНИХ КОМПЛИКАЦИЈА, А КВАЛИТЕТ ВАШЕГ ЖИВОТА ЋЕ БИТИ БОЉИ!

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351