Обележен Светски дан бубрега 2019.

svetski dan bubrega 2019Градски завод за јавно здравље, Београд је 14.03.2019. године обележио Светски дан бубрега пригодном манифестацијом у холу Тржног центра „Delta City“, у сарадњи са Удружењем за борбу против дијабетеса града Београда „Плави круг“ и Удружењем студената медицине (ИФМСА).

Под слоганом „Здрави бубрези свима и свуда“, заинтересовани грађани су добили корисне информације, савете о очувању здравља бубрега, одговоре на питања и при томе разрешили многе недоумице у разговору са члановима тима Центра за промоцију здравља Градског завода и представницима Удружења „Плави круг“.

Поред тога, преко 60 посетилаца штанда је искористило прилику да провери вредности шећера у крви и крвног притиска, као и да попуњавањем упитника процени свој ризик за обољења бубрега и провери своје знање о овом органу, који има кључну улогу у одржавању живота.

svetski dan bubrega 2019

Заинтересовани суграђани су том приликом добили адекватне едукативне материјале, чији садржај указује на овај јавноздравствени проблем и информише општу популацију о адекватним превентивним мерама, као и о начину што ранијег откривања болести бубрега.

svetski dan bubrega 2019

Најчешћи узроци настанка хроничне бубрежне болести су повишен крвни притисак и дијабетес, односно болести које су у највећој мери последица нездравих стилова живота. Недовољно или неадекватно лечен, дијабетес  може довести до озбиљних последица као што су обољења срца, шлог, слепило, али и болести бубрега.

svetski dan bubrega 2019

Управо због тога, садржајем овогодишње манифестације и избором партнера, постигнут је циљ да се интензивирањем циљаних здравствено-васпитних активности, укаже на значај усвајања и одржавања здравих животних навика, како би се спречио или адекватно контролисао широк спектар међусобно повезаних хроничних обољења, међу којима су и болести бубрега. Грађани су информисани и о томе како да на време препознају симптоме и знаке ових болести, како би се благовремено јавили свом лекару.

svetski dan bubrega 2019

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351