Обележен Светски дан бубрега 2019.

svetski dan bubrega 2019Градски завод за јавно здравље, Београд је 14.03.2019. године обележио Светски дан бубрега пригодном манифестацијом у холу Тржног центра „Delta City“, у сарадњи са Удружењем за борбу против дијабетеса града Београда „Плави круг“ и Удружењем студената медицине (ИФМСА).

Под слоганом „Здрави бубрези свима и свуда“, заинтересовани грађани су добили корисне информације, савете о очувању здравља бубрега, одговоре на питања и при томе разрешили многе недоумице у разговору са члановима тима Центра за промоцију здравља Градског завода и представницима Удружења „Плави круг“.

Поред тога, преко 60 посетилаца штанда је искористило прилику да провери вредности шећера у крви и крвног притиска, као и да попуњавањем упитника процени свој ризик за обољења бубрега и провери своје знање о овом органу, који има кључну улогу у одржавању живота.

svetski dan bubrega 2019

Заинтересовани суграђани су том приликом добили адекватне едукативне материјале, чији садржај указује на овај јавноздравствени проблем и информише општу популацију о адекватним превентивним мерама, као и о начину што ранијег откривања болести бубрега.

svetski dan bubrega 2019

Најчешћи узроци настанка хроничне бубрежне болести су повишен крвни притисак и дијабетес, односно болести које су у највећој мери последица нездравих стилова живота. Недовољно или неадекватно лечен, дијабетес  може довести до озбиљних последица као што су обољења срца, шлог, слепило, али и болести бубрега.

svetski dan bubrega 2019

Управо због тога, садржајем овогодишње манифестације и избором партнера, постигнут је циљ да се интензивирањем циљаних здравствено-васпитних активности, укаже на значај усвајања и одржавања здравих животних навика, како би се спречио или адекватно контролисао широк спектар међусобно повезаних хроничних обољења, међу којима су и болести бубрега. Грађани су информисани и о томе како да на време препознају симптоме и знаке ових болести, како би се благовремено јавили свом лекару.

svetski dan bubrega 2019

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351