Obeležen Svetski dan bubrega 2019.

svetski dan bubrega 2019Gradski zavod za javno zdravlje, Beograd je 14.03.2019. godine obeležio Svetski dan bubrega prigodnom manifestacijom u holu Tržnog centra „Delta City“, u saradnji sa Udruženjem za borbu protiv dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“ i Udruženjem studenata medicine (IFMSA).

Pod sloganom „Zdravi bubrezi svima i svuda“, zainteresovani građani su dobili korisne informacije, savete o očuvanju zdravlja bubrega, odgovore na pitanja i pri tome razrešili mnoge nedoumice u razgovoru sa članovima tima Centra za promociju zdravlja Gradskog zavoda i predstavnicima Udruženja „Plavi krug“.

Pored toga, preko 60 posetilaca štanda je iskoristilo priliku da proveri vrednosti šećera u krvi i krvnog pritiska, kao i da popunjavanjem upitnika proceni svoj rizik za oboljenja bubrega i proveri svoje znanje o ovom organu, koji ima ključnu ulogu u održavanju života.

svetski dan bubrega 2019

Zainteresovani sugrađani su tom prilikom dobili adekvatne edukativne materijale, čiji sadržaj ukazuje na ovaj javnozdravstveni problem i informiše opštu populaciju o adekvatnim preventivnim merama, kao i o načinu što ranijeg otkrivanja bolesti bubrega.

svetski dan bubrega 2019

Najčešći uzroci nastanka hronične bubrežne bolesti su povišen krvni pritisak i dijabetes, odnosno bolesti koje su u najvećoj meri posledica nezdravih stilova života. Nedovoljno ili neadekvatno lečen, dijabetes  može dovesti do ozbiljnih posledica kao što su oboljenja srca, šlog, slepilo, ali i bolesti bubrega.

svetski dan bubrega 2019

Upravo zbog toga, sadržajem ovogodišnje manifestacije i izborom partnera, postignut je cilj da se intenziviranjem ciljanih zdravstveno-vaspitnih aktivnosti, ukaže na značaj usvajanja i održavanja zdravih životnih navika, kako bi se sprečio ili adekvatno kontrolisao širok spektar međusobno povezanih hroničnih oboljenja, među kojima su i bolesti bubrega. Građani su informisani i o tome kako da na vreme prepoznaju simptome i znake ovih bolesti, kako bi se blagovremeno javili svom lekaru.

svetski dan bubrega 2019

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351