Саветовање и тестирање на ХИВ поводом Светског дана борбе против ХИВ/АИДС-а

хив трамвајХИВ инфекција је хронична инфекција са којом данас може дуго да се живи уколико је  откривена на време и уз  редовно узимање терапије. Терапија је у Србији бесплатна и доступна свима којима је потребна.

Према подацима Регистра за ХИВ/АИДС Градског завода за јавно здравље Београд, годишње се и до 30% новоткривених ХИВ инфекција региструје у одмаклој фази, што као последицу има  већи ризик за оболевање и умирање од последица инфекције.

Такође, процењује се да  око 500 људи у Београду не зна да је инфицирано ХИВ –ом.  Ако није могао ризик да се спречи јако је важно  што пре проверити свој ХИВ статус. Зато још једном истичемо значај тестирања на ХИВ, које увек треба да буде праћено саветовањем.

хив трамвај

Светски дан борбе против ХИВ/АИДС ове године се одржао под слоганом “Тестирај се на ХИВ, јер је важно да знаш”.  Иако се бесплатно саветоватовање и тестирање на ХИВ у насем Саветовалишту  ради сваког радног дана, 1. децембра 2017. године то је било могуће обавити у периоду од 8-18х. Саветоване су  и тестиране 174 особе, међу којима је код три  откривена ХИВ инфекција.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351