Savetovanje i testiranje na HIV povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

хив трамвај

HIV infekcija je hronična infekcija sa kojom danas može dugo da se živi ukoliko je  otkrivena na vreme i uz  redovno uzimanje terapije. Terapija je u Srbiji besplatna i dostupna svima kojima je potrebna.

Prema podacima Registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, godišnje se i do 30% novotkrivenih HIV infekcija registruje u odmakloj fazi, što kao posledicu ima  veći rizik za obolevanje i umiranje od posledica infekcije.

Takođe, procenjuje se da  oko 500 ljudi u Beogradu ne zna da je inficirano HIV –om.  Ako nije mogao rizik da se spreči jako je važno  što pre proveriti svoj HIV status. Zato još jednom ističemo značaj testiranja na HIV, koje uvek treba da bude praćeno savetovanjem.

хив трамвај

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS ove godine se održao pod sloganom “Testiraj se na HIV, jer je važno da znaš”.  Iako se besplatno savetovatovanje i testiranje na HIV u nasem Savetovalištu  radi svakog radnog dana, 1. decembra 2017. godine to je bilo moguće obaviti u periodu od 8-18h. Savetovane su  i testirane 174 osobe, među kojima je kod tri  otkrivena HIV infekcija.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351