Бесплатно тестирање на ХИВ - 1. децембар 2017.

светски дан хив 2017Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а “Тестирај се на ХИВ, јер је важно да знаш”– 1.децембар 2017. године

Светски дан борбе против ХИВ/АИДС ове године се одржава под слоганом “Тестирај се на ХИВ, јер је важно да знаш”. Тим поводом  сви заинтересовани грађани моћи ће у  петак 1. децембра  у Градском заводу за јавно здравље Београд (Булевар деспота Стефана 54а) бесплатно да се саветују и тестирају на ХИВ. Тестирање ће се вршити на IV спрату у периоду од 8-18 часова.

Са ХИВ инфекцијом  може дуго И квалитетно да се живи,  уколико је инфекција  откривена на време и уз  редовно узимање терапије. Терапија је у Србији бесплатна и доступна свима којима је потребна. Процењује се да око 1000 особа у Србији још увек не зна да је инфицирано. Подаци регистра за ХИВ/АИДС Градског завода за јавно здравље Београд показују да се сваке године око  50% новооткривених инфекција у Србији региструје у  Београду.

Такође знатан проценат инфицираних инфекцију региструје у одмаклој фази, што као последицу има већи ризик за оболевање и умирање. Циљ УНАИДС-а за 2020. годину гласи  90-90-90. Открити 90% ХИВ инфицираних, омогућити лечење 90% инфицираних и постићи максималан ефекат терапије код 90% лечених. Ако није могао ризик да се спречи, од изузетног значаја је што пре проверити свој ХИВ статус. Зато још једном истичемо значај тестирања на ХИВ, које увек треба да буде праћено саветовањем.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351