Besplatno testiranje na HIV - 1. decembar 2017.

светски дан хив 2017

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a “Testiraj se na HIV, jer je važno da znaš”– 1.decembar 2017. godine

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS ove godine se održava pod sloganom “Testiraj se na HIV, jer je važno da znaš”. Tim povodom  svi zainteresovani građani moći će u  petak 1. decembra  u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd (Bulevar despota Stefana 54a) besplatno da se savetuju i testiraju na HIV. Testiranje će se vršiti na IV spratu u periodu od 8-18 časova.

Sa HIV infekcijom  može dugo I kvalitetno da se živi,  ukoliko je infekcija  otkrivena na vreme i uz  redovno uzimanje terapije. Terapija je u Srbiji besplatna i dostupna svima kojima je potrebna. Procenjuje se da oko 1000 osoba u Srbiji još uvek ne zna da je inficirano. Podaci registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazuju da se svake godine oko  50% novootkrivenih infekcija u Srbiji registruje u  Beogradu.

Takođe znatan procenat inficiranih infekciju registruje u odmakloj fazi, što kao posledicu ima  veći rizik za obolevanje i umiranje . Cilj UNAIDS-a za 2020. godinu glasi  90-90-90. Otkriti 90% HIV inficiranih, omogućiti lečenje 90% inficiranih I postići maksimalan efekat terapije kod 90% lečenih.  Ako nije mogao rizik da se spreči,  od izuzetnog značaja je  što pre proveriti svoj HIV status. Zato još jednom ističemo značaj testiranja na HIV, koje uvek treba da bude praćeno savetovanjem.

 

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351