Стручна конференција - Дани Завода 2016.

Дани завода 2016У хотелу „М“ у Београду у организацији Градског завода за јавно здравље Београд, недавно је одржана 26. Стручна конференција – Дани завода 2016. године, са темом: Квалитет ваздуха – мониторинг, моделовање, унапређење.

У фокусу је било загађење ваздуха као један од најзначајнијих фактора ризика из животне средине којем могу бити изложени становници, пре свега у градским срединама.

Живимо у времену у којем се свакодневно јављају нове, неочекиване претње здрављу, међу којима посебно доминирају хронична незаразна обољења, али и она условљена све већим и све теже контролисаним чиниоцима угрожавања животне средине.

дани завода 2016Током конференције, између осталог, размотрен је План квалитета ваздуха у Београду који уз пратећи акциони план представља основу за управљање квалитетом ваздуха на територији главног града.

Говорило се и о климатским променама, као изузетно актуелној теми, како на глобалном тако и на локалном нивоу. Представљена је и мрежа за контролу амбијенталног ваздуха, као и студија случаја тзв. „смрдљивих зграда“ у насељу „Др Иван Рибар“ у којем су примењене најсавременије методе аналитичке форензике.

Указано је и на везу података из редовног мониторинга ваздуха и смртности од кардиоваскуларних и респираторних, као и шећерне болести у Београду.

дани завода 2016Овај национални симпозијум истакао је значај управљања квалитетом ваздуха као и неопходност мултидисциплинарног и мултисекторског приступа у заштити здравља становништва.

У раду 26. Стручне конференције – Дани завода 2016.године, су пред више од 200 слушалаца из института, завода за јавно здравље и других стручних кућа из целе Србије и из региона, поред предавача, поздравним говором учествовали и представници Светске здравствене организације, надлежног министарства Републике Србије и секретаријата града Београда.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351