Stručna konferencija - Dani Zavoda 2016.

Дани завода 2016

U hotelu „M“ u Beogradu u organizaciji Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, nedavno je održana 26. Stručna konferencija – Dani zavoda 2016. godine, sa temom: Kvalitet vazduha – monitoring, modelovanje, unapređenje.

U fokusu je bilo zagađenje vazduha kao jedan od najznačajnijih faktora rizika iz životne sredine kojem mogu biti izloženi stanovnici, pre svega u gradskim sredinama.

Živimo u vremenu u kojem se svakodnevno javljaju nove, neočekivane pretnje zdravlju, među kojima posebno dominiraju hronična nezarazna oboljenja, ali i ona uslovljena sve većim i sve teže kontrolisanim činiocima ugrožavanja životne sredine.

дани завода 2016

Tokom konferencije, između ostalog, razmotren je Plan kvaliteta vazduha u Beogradu koji uz prateći akcioni plan predstavlja osnovu za upravljanje kvalitetom vazduha na teritoriji glavnog grada.

Govorilo se i o klimatskim promenama, kao izuzetno aktuelnoj temi, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou. Predstavljena je i mreža za kontrolu ambijentalnog vazduha, kao i studija slučaja tzv. „smrdljivih zgrada“ u naselju „Dr Ivan Ribar“ u kojem su primenjene najsavremenije metode analitičke forenzike.

Ukazano je i na vezu podataka iz redovnog monitoringa vazduha i smrtnosti od kardiovaskularnih i respiratornih, kao i šećerne bolesti u Beogradu.

дани завода 2016

Ovaj nacionalni simpozijum istakao je značaj upravljanja kvalitetom vazduha kao i neophodnost multidisciplinarnog i multisektorskog pristupa u zaštiti zdravlja stanovništva.

U radu 26. Stručne konferencije – Dani zavoda 2016.godine, su pred više od 200 slušalaca iz instituta, zavoda za javno zdravlje i drugih stručnih kuća iz cele Srbije i iz regiona, pored predavača, pozdravnim govorom učestvovali i predstavnici Svetske zdravstvene organizacije, nadležnog ministarstva Republike Srbije i sekretarijata grada Beograda.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351