Заједничко финале младеновачких основаца у оквиру програма „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци“

prevencija drogaУ среду, 8. јуна 2016. године, у Центру за културу Младеновац, одржан је колективни перформанс основаца из четири од пет младеновачких школа које су током школске 2015/2016. године биле укључене у програм „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци“.

Ученици узраста од трећег до седмог разреда из основних школа „Бора Лазић“ (Влашка), „Коста Ђукић“, „Момчило Живојиновић“ и „Свети Сава“, уприличили су, кроз литерарну, ликовну, музичко-сценску и драмску форму, свеобухватан приказ знања  и креативне продукте свог вишемесечног рада посвећеног теми превенције злоупотребе психоактивних супстанци.


Дотичући се широког спектра тема – од свима доступних енергетских пића, преко легалних супстанци попут никотина и алкохола и различитих типова лекова, све до законом забрањених дрога, ђаци су показали да су остварили озбиљан увид у ову захтевну и деликатну материју и на веома зрео, а опет узрасно прилагођен, забаван и креативан начин, обрадили не само проблематику зависности, онда када до ње већ дође, већ и најчешћих узрока и искушења за улазак у свет који ка њој води – од емоционалне нестабилности, породичних проблема све до утицаја вршњака, као и жеље да се буде прихваћен, успешан или популаран. На овај начин, ученици су показали колико су успели да, управо кроз рад на овом програму, схвате спрегу између емоција и понашања, односно да степен своје емоционалне интелигенције подигну на један виши ниво који даје добру основу за доношење важних одлука у будућности, што и јесте основни циљ овог едукативног програма.

 

prevencija droga

Публици у младеновачком Центру за културу у коју су тога дана доминантно чинили ученици основних школа, али и поједини родитељи и остали заинтересовани грађани, своје радове представило је преко 100 младих учесника, заједно са својим наставницима. Представници Градског завода су им том приликом свима уручили признања-захвалнице за успешно обављен посао и лепу сарадњу у протеклом периоду.

Програм „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци“ се базира на концепту „Заједничко учење кроз акцију“, који је преузет од стране британских стручњака у овој области, а као крајњи циљ има оснаживање деце у процесу доношења сопствених одлука и преузимању одговорности за њих, док се наставник из своје уобичајене улоге измешта у позицију модератора - водитеља активности, који их, само по потреби, може благо усмеравати и кориговати њихов ток и садржај.

Prevencija droga

Програм је настао је током пројекта Европске Уније „ИНСАДА” (Имплементација Националне стратегије за борбу проитив дрога) у периоду 2009 – 2011. године, након чега је координацију и даљу реализацију програма преузео Градски завод за јавно здравље Београд и успешно је спроводи већ шест година.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351