Светски дан здравља 2016. обележен са студентима, великим и малим суграђанима

дијабетес 2016Иако се Светски дан здравља обележава 7. априла, на дан када је 1948. године основана Светска здравствена организација, Градски завод за јавно здравље посветио је ове године овом важном датуму из Календара здравља читаву недељу, спроводећи разноврсне здравствено васпитне активности посвећене овогодишњој теми Светског дана здравља - „Победи дијабетес“.

Са жељом да се озбиљност проблема дијабетеса – његове глобалне и националне размере, здравствена, социјална и економска димензија, приближи општој популацији свих категорија и узраста, Градски завод за јавно здравље је био организатор и активни учесник неколико значајних здравствено промотивних догађаја у нашем граду.

Здравствено васпитни рад овим поводом започет је већ у понедељак, 4. априла, на Међународни дан студената, и то управо у епицентру београдског студентског живота – у Дому студената „Студентски град“. Поред Градског завода, као организатора ове здравствено промотивне акције, учесници догађаја били су и Удружење за борбу против дијабетеса Града Београда „Плави круг“, Црвени крст Нови Београд, Дом здравља Нови Београд, Удружење студената медицине (IFMSA Србија) и Национална асоцијација студената фармације. Посетиоци, међу којима су доминирали становници Студентског града, имали су прилику да разговарају са присутним здравственим радницима и представницима удружења, да добију одговарајуће савете и одговарајући здравствено едукативни и промотивни материјал чији се садржај односио на препознавање и избегавање фактора ризика за настанак дијабетеса, али и других хроничних незаразних обољења, као и на усвајање здравих животних навика.

дијабетес 2016

Готово иста екипа учесника окупила се, у организацији Црвеног крста Нови Београд, на сам Светски дан здравља, у четвртак, 7. априла, на простору испред општине Нови Београд у термину од 11 до 14 часова, када је организована још једна здравствено промотивна акција намењена грађанима. Поред раније поменутих, манифестацији су присуствовали и представници Специјалне болнице за болести штитасте жлезде и болести метаболизма „Чигота“.

Посебну пажњу посетиоци обе поменуте манифестације су показали за услуге мерења вредности шећера у крви и крвног притиска, које су пружали припадници удружења „Плави круг“ и волонтери Црвеног крста. Вредност шећера у крви је током ова два дана измерило око 250 особа. Студенти и грађани који су посетили акције могли су да, мерећи телесну висину и тежину, одреде свој индекс телесне масе, измере обим струка и тако оквирно, помоћу стандардизованог упитника, процене свој ризик за појаву дијабетеса тип 2. Студенти медицине окупљени на пројекту „Пронађи меру”, заједно са нутриционистима ангажованим на овом пројекту, давали су посетиоцима стручне савете о важности балансиране исхране и умерене, узрасно и здравственом стању прилагођене физичке активности, за превенцију настанка дијабетеса и других хроничних поремећаја здравља од којих наши становници масовно оболевају.

Манифестације су привукле студенте и грађане који су добили информацију о њеном одржавању путем средстава јавног информисања, али и пажњу случајних пролазника. Велика посећеност испраћена од стране бројних медија, за које су изјаве давали присутни учесници.

Представници Градског завода били су учесници Фестивала здравља одржаног у организацији Предшколске установе „Чика Јова Змај“ са Вождовца. Ова манифестација посвећена Светском дану здравља уприличена је 7. априла од 16 часова, у новом објекту „Мала сирена“ у насељу „Степа Степановић“. За децу су биле уприличене бројне креативне радионице, а представници Градског завода ту прилику су искористили да са родитељима разговарају о великом утицају њихових актуелних навика на изборе животних стилова које ће у будућности правити њихови малишани, а што ће се дугорочно уграђивати у структуру њиховог здравственог профила – између осталог, и предиспозицију ка настанку дијабетеса и других хроничних незаразних обољења.

Циљ свих реализованих активности био је да се укаже на природу настанка, ток, могуће компликације и прогнозу шећерне болести, а да се тиме заправо истакне огроман значај превенције, како са циљем спречавања настанка болести, тако и могућности њене успешне контроле, што се, у великој мери, може постићи само малим позитивним помацима у животним навикама сваког појединца. Јер, универзалношћу таквог превентивног приступа доприноси се очувању добре животне форме у свим животним добима и унапређењу здравља уопште.

Овде можете погледати наш лифлет посвећен превенцији дијабетеса

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351