Svetski dan zdravlja 2016. obeležen sa studentima, velikim i malim sugrađanima

дијабетес 2016

Iako se Svetski dan zdravlja obeležava 7. aprila, na dan kada je 1948. godine osnovana Svetska zdravstvena organizacija, Gradski zavod za javno zdravlje posvetio je ove godine ovom važnom datumu iz Kalendara zdravlja čitavu nedelju, sprovodeći raznovrsne zdravstveno vaspitne aktivnosti posvećene ovogodišnjoj temi Svetskog dana zdravlja - „Pobedi dijabetes“.

Sa željom da se ozbiljnost problema dijabetesa – njegove globalne i nacionalne razmere, zdravstvena, socijalna i ekonomska dimenzija, približi opštoj populaciji svih kategorija i uzrasta, Gradski zavod za javno zdravlje je bio organizator i aktivni učesnik nekoliko značajnih zdravstveno promotivnih događaja u našem gradu.

Zdravstveno vaspitni rad ovim povodom započet je već u ponedeljak, 4. aprila, na Međunarodni dan studenata, i to upravo u epicentru beogradskog studentskog života – u Domu studenata „Studentski grad“. Pored Gradskog zavoda, kao organizatora ove zdravstveno promotivne akcije, učesnici događaja bili su i Udruženje za borbu protiv dijabetesa Grada Beograda „Plavi krug“, Crveni krst Novi Beograd, Dom zdravlja Novi Beograd, Udruženje studenata medicine (IFMSA Srbija) i Nacionalna asocijacija studenata farmacije. Posetioci, među kojima su dominirali stanovnici Studentskog grada, imali su priliku da razgovaraju sa prisutnim zdravstvenim radnicima i predstavnicima udruženja, da dobiju odgovarajuće savete i odgovarajući zdravstveno edukativni i promotivni materijal čiji se sadržaj odnosio na prepoznavanje i izbegavanje faktora rizika za nastanak dijabetesa, ali i drugih hroničnih nezaraznih oboljenja, kao i na usvajanje zdravih životnih navika.

дијабетес 2016

Gotovo ista ekipa učesnika okupila se, u organizaciji Crvenog krsta Novi Beograd, na sam Svetski dan zdravlja, u četvrtak, 7. aprila, na prostoru ispred opštine Novi Beograd u terminu od 11 do 14 časova, kada je organizovana još jedna zdravstveno promotivna akcija namenjena građanima. Pored ranije pomenutih, manifestaciji su prisustvovali i predstavnici Specijalne bolnice za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma „Čigota“.

Posebnu pažnju posetioci obe pomenute manifestacije su pokazali za usluge merenja vrednosti šećera u krvi i krvnog pritiska, koje su pružali pripadnici udruženja „Plavi krug“ i volonteri Crvenog krsta. Vrednost šećera u krvi je tokom ova dva dana izmerilo oko 250 osoba. Studenti i građani koji su posetili akcije mogli su da, mereći telesnu visinu i težinu, odrede svoj indeks telesne mase, izmere obim struka i tako okvirno, pomoću standardizovanog upitnika, procene svoj rizik za pojavu dijabetesa tip 2. Studenti medicine okupljeni na projektu „Pronađi meru”, zajedno sa nutricionistima angažovanim na ovom projektu, davali su posetiocima stručne savete o važnosti balansirane ishrane i umerene, uzrasno i zdravstvenom stanju prilagođene fizičke aktivnosti, za prevenciju nastanka dijabetesa i drugih hroničnih poremećaja zdravlja od kojih naši stanovnici masovno obolevaju.

Manifestacije su privukle studente i građane koji su dobili informaciju o njenom održavanju putem sredstava javnog informisanja, ali i pažnju slučajnih prolaznika. Velika posećenost ispraćena od strane brojnih medija, za koje su izjave davali prisutni učesnici.

Predstavnici Gradskog zavoda bili su učesnici Festivala zdravlja održanog u organizaciji Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“ sa Voždovca. Ova manifestacija posvećena Svetskom danu zdravlja upriličena je 7. aprila od 16 časova, u novom objektu „Mala sirena“ u naselju „Stepa Stepanović“. Za decu su bile upriličene brojne kreativne radionice, a predstavnici Gradskog zavoda tu priliku su iskoristili da sa roditeljima razgovaraju o velikom uticaju njihovih aktuelnih navika na izbore životnih stilova koje će u budućnosti praviti njihovi mališani, a što će se dugoročno ugrađivati u strukturu njihovog zdravstvenog profila – između ostalog, i predispoziciju ka nastanku dijabetesa i drugih hroničnih nezaraznih oboljenja.

Cilj svih realizovanih aktivnosti bio je da se ukaže na prirodu nastanka, tok, moguće komplikacije i prognozu šećerne bolesti, a da se time zapravo istakne ogroman značaj prevencije, kako sa ciljem sprečavanja nastanka bolesti, tako i mogućnosti njene uspešne kontrole, što se, u velikoj meri, može postići samo malim pozitivnim pomacima u životnim navikama svakog pojedinca. Jer, univerzalnošću takvog preventivnog pristupa doprinosi se očuvanju dobre životne forme u svim životnim dobima i unapređenju zdravlja uopšte.

Ovde možete pogledati naš liflet posvećen prevenciji dijabetesa

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351