1. Децембар – Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а

hiv aidsСветски дан борбе против ХИВ/АИДС-а ове године се обележава под слоганом „ПОПУНИМО ПРАЗНИНУ У ЗНАЊУ, ПРЕВЕНЦИЈИ И ПОДРШЦИ ОСОБАМА КОЈЕ ЖИВЕ СА ХИВ-ом”.

ХИВ инфекција је хронична инфекција са којом данас може дуго да се живи уколико је  откривена на време и уз  редовно узимање терапије. Терапија је у Србији бесплатна и доступна свима којима је потребна.Према подацима Регистра за ХИВ/АИДС Градског завода за јавно здравље Београд, годишње се и до 30% новоткривених ХИВ инфекција региструје у одмаклој фази, што као последицу има  оболевање и умирање младих особа. Такође,  процењује се да на сваку откривену ХИВ инфекцију иде бар једна неоткривена.

Ако није могао ризик да се спречи јако је битно што пре проверити свој ХИВ статус. Зато још једном истичемо значај тестирања на ХИВ, које увек треба да буде праћено саветовањем. Сви заинтересовани грађани 1. децембра могу у Градском заводу за јавно здравље Београд (Булевар деспота Стефана 54а)  бесплатно да се саветују и тестирају на ХИВ. Тестирање ће се вршити на ИВ спрату у периоду од 8-17 часова.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351